Прегръдките са част от общуването. Не само хората се прегръщаме. Животните също го правят по свой начин. Близостта, от която всяко живо същество има нужда, може да се подари само с една прегръдка. Във време на пандемия, в което живеем вече втора година, милиони хора страдат от липса на близост и подкрепа от близки, защото са на разстояние от тях или защото се опитват да ги предпазят, придържайки се към физическата дистанция.

Когато усещането на допир до близките ни същества е ограничено, страда цялостното ни здраве, в това число и психиката. Хората имат нужда да усещат близостта на любимите си същества. Прегръдките са начин да почувстваме хората, които обичаме, да получим подкрепа от тях и да им я дадем. Те имат много повече ползи за здравето, отколкото предполагате.

Какво се случва в тялото, когато ви прегърнат?

Усещането за допир до друго човешко същество е кодирано дълбоко в гените ни. То е активиращият механизъм, който се проявява пръв, когато бебето се роди. То има нужда най-напред от допира на кожата на майката, за да се успокои. Този инстинкт е жив и активен през целия ни живот. Създадени сме да усещаме близостта и допира на други човешки същества. Имаме нужда от това. И ползите за здравето от прегръдките го доказват.

Защо прегръдките са толкова важни за здравето?

Прегръдките подобряват съня

Гушкането с интимната половинка или с друг близък човек от семейството, приятел, има успокояващи свойства. То регулира механизмите на съня, като понижава хормона на стреса кортизол.

Защо мъжете обичат да се гушкат

Кортизолът е ключов регулиращ фактор за съня. Високите нива на кортизол могат да навредят на цикъла будност – сън, като предизвикат трудности в заспиването, неспокоен сън, безсъние, ранно преждевременно събуждане преди да сте се наспали.

Прегръдките намаляват влиянието на стреса

Стресът е навсякъде в ежедневието ни. Можем да се опитваме да го избягваме, но не можем да го премахнем изцяло. И тъй като е невъзможно, можем да опитаме да му противодействаме, като намалим реактивността на организма си към него. С други думи да се научим да го пренебрегваме. Това става по-лесно, когато се чувстваме добре и щастливи, а прегръдките дават именно това усещане.

Знаете ли, че... прекарваме по 1 час в прегръдки месечно?

Още по темата

Прегръдките увеличават усещането за благосъстояние и удоволствие

Близостта, докосването, прегръдките и усещането за допир до любимите ни същества ни дават сили да продължаваме да се борим с трудностите в живота. Тях винаги ще ги има, а преодоляването им е по-лесно, когато знаем, че имаме подкрепата на любимите хора. Когато те ни прегръщат, в тялото ни се освобождават ендорфини, които ни карат да се чувстваме по-добре във физически и психически смисъл. Чувстваме се по-щастливи и доволни въпреки проблемите, които имаме.

Прегръдките помагат да се борим с инфекциите

Прегръдките влияят върху хормоните в тялото ни, включително на нивата на окситоцин и кортизол. Тези хормони имат отношение към функциите на имунната система. Когато хормоните ни са балансирани, имунната система съумява да се бори по-качествено с инфекциите. Това позволява на тялото да се справя по-добре и по-бързо с вирусите, бактериите и патогените.