Здраве и красота

Тиква – защо заслужава специално място на трапезата тази есен

Многобройните здравословни ползи от тиквата и нейното семе

06.10.2021г. / 09 01ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Тиквата е един от есенните дарове на природата. Нейните качества надскачат далеч прекрасния вкус и сладост, които притежава. Тиквата е изключително богата на витамини, минерали, антиоксиданти, бета-каротин, които оказват положително влияние върху здравето. Тя е бедна на калории, което позволява да се включва във всякакви режими на хранене. Можете да я похапвате без угризения.

Тиквата е благодатна, защото на практика може да се включи във всяко ястие, печиво, напитка, супа. Тя може да бъде заместител дори на брашното в различни рецепти.

7 важни ползи от тиквата за вашето здраве

Тиквата във всичките ѝ форми е препълнена с полезни вещества. Тя е добър източник на витамин А, С, цинк, магнезий, бета-каротин, антиоксиданти и то с високо съдържание на тези вещества. Изключително богата е на фибри, което оказва положително влияние върху храносмилателната и имунната системи.

Тиквата трябва да заеме по-централно място в менюто ви тази есен, ако досега не сте я включвали активно в храненето си, защото тя може да допринесе в контрола на холестерола. Високото съдържание на фибри има именно такова влияние. Фибрите и антиоксидантите в тиквата са ценни и за сърдечносъдовата система, защото могат да допринесат в намаляването на сърдечносъдовия риск.

3 витамина за кожата през есента

Тиквата съдържа високи нива на калий, витамин С и фибри, които имат благоприятен ефект върху сърдечносъдовата система. Тези елементи допринасят и за контрол на кръвното налягане.

Снимка: iStock

Не само тиквата, но и нейното семе може да бъде изключително полезно за здравето. Според healthline.com, тиквеното семе е изпълнено с хранителни вещества. Семките на тиквата са богати на витамин К, фосфор, манган, магнезий, желязо, цинк и мед. Те са много богат източник на антиоксиданти и полиненаситени мастни киселини.

Редовната консумация на тиква и тиквено семе може да намали риска от рак на стомаха, гърдата, белия дроб, простата и дебелото черво, според healthline. Тиквата и семките ѝ могат да подобрят и функцията на пикочната система, да допринесат в контрола на кръвната захар и холестерола.

Незаменими храни за силен имунитет през есента

Има много различни начини да включите тиквата в менюто си тази есен, ако досега не сте наблягали на нея. Тя е чудесен сезонен продукт, който можете да приготвите под формата на супа, яхния, къри, десерти, печива, шейкове, смутита, като част от закуската ви, като пюре.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
anonimen ( преди 2 години )
obicam ya vav vurnata sas zahar narasena pripecena strahoten desrt i mn vitamini
отговор Сигнализирай за неуместен коментар