Здраве и красота

3 витамина за кожата през есента

За да бъде здрава и красива

16.09.2021г. / 09 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато настъпи есента, знаем че тялото ни се нуждае от защита, засилване на имунитета. Веднага се сещаме за определени хранителни елементи, които си набавяме с вкусна и полезна храна или под формата на хранителни добавки по препоръка на нашия лекар. Захранвайки тялото си, ние захранваме и нашата кожа, която е най-големият орган в човешкото тяло. Грижите за нея продължават и през златната есен и тя се нуждае от три много важни витамина, за да бъде здрава и красива. Вижте кои са. Внимание! Преди прием на добавки се допитайте до лекар!

Витамин Е

Един от най-важните витамини за здравето и красотата на кожата. Витамин Е е мастноразтворим основен хранителен елемент, който има антиоксидантни функции. Смята се, че помага в предпазването на клетката от увреждането на свободните радикали. Витаминът защитава кожата и от UVB лъчите. Според редица проучвания, намалява появата на бръчки, облекчава акнето, намалява появата на белези от пъпки, петна.

Важни витамини и минерали за жените над 40

Има редица полезни храни, които съдържат витамин Е и които можем да добавим към есенното си меню (и не само) като ядки, спанак, тиквички, авокадо, райска ябълка, домати, сушени кайсии, маслини, зехтин и други.

Витамин С

Изключителен антиоксидант, който повишава имунитета, благоприятства здравето на сърцето. Основната полза на витамин С по отношение на грижата за кожата е, че намалява риска от преждевременно стареене на кожата, намалява щетите, които нанасят свободните радикали. В допълнение, участва в синтеза на колаген, подобрява външния вид на кожата, намалява появата на хиперпигментация. Насърчава защитата на епидермалната бариера и подпомага възстановяването на съединителните тъкани.

Любимите 8: Най-важните витамини и минерали за женското здраве

Както витамин Е, така и витамин С се добавя в редица разкрасяващи продукти в грижа за кожата. Храни, които са богати на витамина са киви, ябълки, райска ябълка, грейпфрут, лимони, мандарини и портокали, домати и други.

Свързани статии

Витамин А

Мастноразтворим витамин и основен хранителен елемент с много важни антиоксидантни функции в кожата. Витамин А подпомага хидратацията и еластичността на кожата. Подобрява нейния външен вид, насърчава естественото производство на колаген.

Кои витамини и минерали трябва да се приемат с храна

Още нещо, с което витаминът допринася за това да имаме здрава и красива кожа е, че насърчава отделянето на старите кожни клетки, стимулирайки регенерацията на нови и здрави. Спомага за намаляване на фините линии и бръчки, помага на кожата при акне.

Храни, които са богати на витамин А са тиква, моркови, сладки картофи, спанак, броколи, домати, грах, червено месо и други.

Коментирай