Здраве и красота

Грешки в приема на лекарства, които влияят на ефекта им

Странични ефекти от неправилния прием на медикаменти

11.10.2021г. / 14 57ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Лекарствата са нещо, което дори и най-здравите хора приемат, когато се наложи. Съвременната медицина предлага широк спектър от медикаменти за всякакви заболявания и състояния. За да бъде обаче приемът на тези лекарства максимално ефективен е необходимо да се спазват препоръките, описани в листовката на всяко лекарство. Неслучайно някои медикаменти се приемат с храна, а други на гладно. Изричната препоръка някои медикаменти да се приемат през точно определен интервал от време също не е случайна.

За какво да питате лекаря си, когато ви изписва лекарство с рецепта?

Тези и още много други условия за прием на лекарства се дават именно за да бъде възможно най-голямо влиянието им върху оздравителните процеси в организма. Когато тези препоръки не се спазват, ние несъзнателно намаляваме въздействието на лекарствения препарат, с което намаляваме ползите и за организма си.

Кои са грешките, които се допускат често при прием на лекарства?

Счупване, делене на таблетките

Ако си мислите, че активните вещества в таблетката са разпределени точно по нейните краища, образно казано, грешите. Много хора делят таблетките, като смятат, че в двете половини на хапчето се съдържат равни части активно вещество. Това не е така. Разделянето на таблетките крие риск от това да не получите необходимото количество медикамент.

Не приемате таблетките в указаното време

Една често разпространена грешка е приемът на медикаменти в грешното време. Много хора забравят да пият хапчетата си в указаното от лекаря им или в листовката време, което намалява въздействието на препарата върху здравословното състояние.

Защо грейпфрутът може да повлияе негативно приема на някои лекарства?

Комбинирате лекарствата с неподходящи храни

Някои храни и напитки имат влияние върху медикаментите. Определени храни могат да намалят въздействието на лекарството, други да го усилят. При други случаи пък е възможно да се натовари прекалено черният дроб. Например, малко хора знаят, че грейпфрутът е плод с по-токсично въздействие върху черния дроб. Той може да повлияе негативно и на приема на някои медикаменти. Алкохолът също е сред напитките, които имат токсично въздействие при едновременен прием с лекарства.

Приемате някои медикаменти на пълен стомах

Следвайте инструкциите, описани в листовката на всяко лекарство. Ако изрично е упоменато, че то трябва да се приема на гладно, значи въздействието му на пълен стомах е намалено. Лекарства, които трябва да се приемат на гладно, но се взимат след храна, обикновено имат намалено действие.

Защо да не взимате лекарства от близките си?

Свързани статии

Приемате медикаменти заедно с витамини и антиациди

Ако страдате от рефлукс, вероятно взимате антиациди, които намаляват киселините. Тези медикаменти образуват филм по стената на лигавицата на стомаха, блокирайки протонната му помпа, секретираща солна киселина. Потискащите киселините медикаменти блокират и усвояването на останалите лекарства, затова е добре да ги взимате през няколко часа интервал помежду им. Същото важи и за приема на витамини.

Използвате кухненска лъжица вместо мерителна

Дозирането на медикаментите в течно състояние е много важно. Ако използвате кухненска лъжица, за да дозирате препарата, това може да ви подведе в количеството. Необходимо е да използвате мерителна лъжица, за да сте напълно сигурни в дозата медикамент, особено когато се касае до прием на лекарства от бебета и деца.

Колко опасно може да е самолечението?

Смесвате приема на лекарства без рецепта

Много хора грешат, като мислят, че лекарствата без рецепта са безобидни. Не само че не са, но и смесването им с други медикаменти може да има токсичен ефект или да намали въздействието им. Винаги четете внимателно листовките на всяко лекарство, което приемате, и обмисляйте общия му прием с други медикаменти, витамини, храни, напитки.

* Статията има информативен характер. Винаги се консултирайте с лекар преди приема на лекарства.

Коментирай