Здраве и красота

6 противовъзпалителни витамина и откъде да си ги набавите

Борят се със свободните радикали, потискат възпаленията в тъканите

01.11.2021г. / 16 05ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Храната, която ядем, има значение за това дали в тъканите ни ще се поддържат възпаления или обратното – тези възпаления ще бъдат потушени с помощта на правилните хранителни микроелементи. Витамините са именно такива микроелементи, някои от които имат изявен противовъзпалителен характер. Вместо да си ги набавяте чрез хранителни добавки, вижте кои храни са най-богати на противовъзпалителни витамини.

Подправки с мощни противовъзпалителни свойства

Кои са витамините с най-мощни противовъзпалителни свойства?

Витамин А

Витамин А е мастноразтворим витамин. Това означава, че задържането му в организма и усвояването му е невъзможно в отсъствие на мазнини в храната. Среща се в редица плодове и зеленчуци. Бета-каротинът в плодовете и зеленчуците е форма на провитамин, който при метаболизиране се превръща във витамин А в организма. Витамин А е много мощен антиоксидант, който предпазва клетките и тъканите от свободните радикали. Това намалява възпалението в тъканите.

Най-добрите източници на витамин А са моркови, тиква, рукола, къдраво зеле, спанак, сладки картофи, листни зеленчуци, зелени салати.

Витамини от група В

Витамините от група В имат изразен противовъзпалителен характер по отношение на периферната нервна система. Неслучайно влизат в състава на медикаменти, успокояващи болка и възпаления в мускулите, скелета, ставите, сухожилията. Витамините от група В имат свойството да успокояват възпаленията и при автоимунни заболявания, ревматоиден артрит, като намаляват нивата на С-реактивния протеин, повишаван при локални хронични или остри възпаления.

4 противовъзпалителни закуски за повече здраве

Най-добрите източници на витамини от група В са зеле, чушки, гъби, пъпеш, прясна риба тон, птиче месо, тъмнозелени листни зеленчуци, аспержи, черен дроб, грах.

Витамин С

Витамин С е много мощен антиоксидант с противовъзпалителни свойства. Той помага на имунната система да функционира правилно и да се бори с различни възпаления, инфекции, злокачествени процеси в организма. Витамин С се бори със свободните радикали, причиняващи хронични възпаления в тъканите и стареене. Той също има свойството да понижава С-реактивния протеин.

Най-добрите източници на витамин С сред храните са цитрусови плодове, чушки, киви, домати, броколи, брюкселско зеле, сливи, мащерка, кейл (къдраво зеле), папая, ягоди, карфиол, ананас.

Полезни противовъзпалителни храни за отслабване (галерия)

Витамин D

Витамин D е мастноразтворим витамин, който се синтезира в тялото предимно чрез слънчевата светлина. Някои храни обаче също са източници на ценния антиоксидант. Той има изразен противовъзпалителен характер, който помага на организма да се бори с редица възпалителни процеси, причиняващи хронични заболявания и повишаващи риска от рак. Витамин D участва и в процесите на имунната система. Без него тя не може да извършва функциите си пълноценно.

Най-добрите източници на витамин D са мазните риби, яйцата, млякото и млечните продукти, месото.

Свързани статии

Витамин Е

Витамин Е е още един силен антиоксидант с много изявени противовъзпалителни качества. Той също е мастноразтворим витамин, който потушава възпалението, според доклад от 2015 година, публикуван в European Journal of Clinical Nutrition. Според данните витамин Е има много силни противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат в овладяването и контролирането на много заболявания и състояния.

Храни, действащи болкоуспокояващо

Най-добрите източници на витамин Е са авокадо, спанак, бадеми, слънчогледови семена, различни ядки, широко разнообразие от плодове и зеленчуци.

Витамин К

Витамин К може да намали възпаленията в тъканите и да допринесе за нормализиране в съсирването на кръвта и подобряване на костното здраве.

Увеличават ли болкоуспокояващите риска от инфаркт?

Най-добрите хранителни източници на витамин К са спанак, брюкселско зеле, броколи, бяло зеле, пилешко, черен дроб, яйца, къдраво зеле, тъмнозелени листни зеленчуци.

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 2 години )
da si priznaia sled liatoto , vsiaka hrana mi e neprivlekatelna . obi4am dini i pupe6i ....domati salata ....a zimata sum na zele salata i tikva
отговор Сигнализирай за неуместен коментар