Здраве и красота

Подправки с мощни противовъзпалителни свойства

Намаляват риска от някои хронични заболявания

22.08.2021г. / 05 56ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Възпалението в тъканите на тялото е естествена реакция на имунната система. То е механизъм на организма, който има за цел да се бори с различни патогени, бактерии, вируси, дори счупвания на кости, фрактури, ухапвания от насекоми и много други. 

Билки и подправки за първа помощ при болки и възпалителни процеси

Най-общо има два вида възпаления остри и хронични. Острите са краткосрочни. Настъпват вследствие на внезапно настъпил процес, при който имунната система отключва отговор, предизвикващ възпаление. Този тип възпаления са по-краткосрочни, често преминават по-бурно преди да утихнат. 

Хроничните възпаления са тих убиец на тъканите. Те са коварни, защото създават предпоставки за отключване на хронични дегенеративни заболявания, сред които ревматоиден артрит, сърдечносъдови заболявания, рак, болест на Алцхаймер, диабет, бъбречни, чернодробни заболявания, и много други. 

Потискането и овладяването на възпаленията е от ключово значение за превенцията на тези и много други опасни заболявания. 

Сред добрите практики в контрола на възпаленията са здравословното хранене, редовната двигателна активност, леките упражнения и тренировки, наблягането на полезни храни за сметка на нездравословните такива. 

Полезни подправки и билки за смути напитките

Някои подправки имат положителен ефект в потушаването на възпаленията и поддържането им под контрол. Добавянето на противовъзпалителни подправки към ястията ви всеки ден може да намали възпаленията в тялото и да намали рисковете от отключване на хронични заболявания. 

Според изследване, публикувано в Journal of Herbal Medicine, някои подправки имат особено голямо влияние над възпаленията, като ги потискат и подпомагат тяхното контролиране. 

Според публикувания документ, куркумата, канелата, джинджифилът са сред най-мощните противовъзпалителни подправки, които потискат възпаленията в тялото и намаляват риска от заболявания в бъдеще. 

Куркумата е сред водещите в този списък подправки. Нейната активна съставка куркумин има противовъзпалителни свойства, които могат да понижат риска от рак, сърдечносъдови заболявания, диабет, ревматоиден артрит. 

Топ 5 здравословни подправки и как да ги използвате

Свързани статии

Джинджифилът също има много силни противовъзпалителни свойства. Той е известен с качествата си по отношение потискането на стомашно-чревни разстройства, гадене, позиви за повръщане. Джинджифилът има свойството и да стимулира имунната система и да я подкрепя в нейните функции, повишавайки имунните защити на организма. Той стимулира и оздравителните процеси, правейки борбата с вирусните и бактериалните инфекции по-кратка. 

Канелата съдържа много мощни противовъзпалителни съединения и антиоксиданти. Според eatingwell.com, канелата има свойството да намалява нивата на кръвната захар, което допринася в контрола на диабет. Редовната консумация на канела може да подпомогне и намаляването на риска от различни невродегенеративни заболявания, пише още eatingwell.

Здравословни ползи от ригана във всичките му форми

Лютият червен пипер е още една прекрасна противовъзпалителна подправка, която заслужава специално място на трапезата. Той намалява възпаленията в меките тъкани, може да помогне за облекчаване на болката. Същевременно стимулира метаболизма и обмяната на веществата, като може да подпомогне и отслабването. 

Не забравяйте да включвате подправки в ястията си по-често. Използвайте разнообразието от подправки, които природата предлага. Не слагайте само едни и същи подправки в ястията си, а се възползвайте от многообразието им, защото те заслужават специално внимание заради множеството ползи за здравето, които предлагат. 

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 2 години )