Здраве и красота

Как чесънът може да детоксикира черния дроб?

Защо чесънът е полезен за черния дроб

08.11.2021г. / 13 39ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Черният дроб е орган с незаменими жизнени функции. Той е мощен орган, който не само пречиства кръвта от токсини, но и съхранява витамини, минерали, хранителни вещества, които впоследствие се използват за енергия. В него се съхраняват и ценни протеини. Имунната система е устроена да предпазва черния дроб от токсините, но той от своя страна предпазва нея от претоварване, според WebMD.

Признаци, че черният дроб е пълен с токсини

Черният дроб е подложен на истинско предизвикателство заради начина ни на живот. Алкохол, кофеин, тютюнев дим, консумация на наситени, хидрогенирани мазнини, трансмазнини, изобилие от въглехидрати са само част от вредните навици, които влошават състоянието на черния дроб. Лекарства, добавки, недоспиване също са фактори, които допринасят за понижаване на способността му да детоксикира добре тялото.

Наситените мазнини, като кокосово масло, краве масло, сирена и кашкавали са само част от диетата на много съвременни хора, предпочитащи високомазнинните режими на хранене за сметка на въглехидратите. Ефектът върху черния дроб в дългосрочен план е сериозен.

6 навика, които намаляват риска от проблеми с черния дроб

Как чесънът може да подпомогне детоксикирането на черния дроб?

Чесънът е известен с мощните си активни вещества, подпомагащи имунната система и оздравителните процеси в организма. Той се счита за суперхрана заради високото съдържание на антиоксиданти в състава си. Той е много богат на сяра, витамини, минерали, които подпомагат детоксикацията на черния дроб.

Множество проучвания, цитирани от healthdigest.com показват, че редовната консумация на пресен или сготвен чесън може да допринесе за намаляване натрупванията от мазнини в черния дроб, като по този начин се подобрява липидният профил.

8 мощни ползи от суровия чесън

Консумацията на суров чесън може да подпомогне работата на черния дроб, да допринесе за детоксикирането му, да стимулира обновлението на чернодробни клетки и прочистването на черния дроб от мастни натрупвания, според healthline.com. Според някои проучвания пресният чесън и добавките с чеснов екстракт могат да понижат риска от чернодробни заболявания и рак на черния дроб.

Преди да предприемете прием на добавки с чесън, задължително се консултирайте с лекар. Чесънът може да раздразни стомашно-чревния тракт. Не прекалявайте с количеството консумиран чесън.

Коментирай