Здраве и красота

4 витамина при косопад

За красива и здрава коса

10.11.2021г. / 15 47ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Много хора гледат на здравата коса като на знак за здраве или красота. Както всяка друга част от тялото ни, така и косата се нуждае от хранителни вещества. Техният дефицит, както и някои заболявания, генетика, хормонални нарушения, напредване на възрастта, прекарани вирусни заболявания, могат да доведат до оредяване на косата или косопад. Ето защо е важно да знаем кои хранителни вещества да ѝ осигурим. Сред едни от най-полезните са витамин Е, желязо, цинк.

Още по темата вижте в следващите редове. 

Внимание! Преди прием на хранителни добавки се консултирайте с лекар. 

Витамин А

Витамин А е необходим на всички клетки, за да растат и това има отношение и към състоянието на косата ни, като най-бързо растяща тъкан. Също така витаминът спомага за отделянето на себум, който спомага за овлажняването на скалпа и поддържането на косата здрава.

6 начина да предотвратите косопад по време на сън

Учени смятат, че дефицитът на витамин А може да е една от причините за появата на косопад, но не бива да се превишава неговият прием, тъй като би навредил на здравето. Храни, които са богати на този витамин са сладките картофи, моркови, тиква, спанак, червено месо, свински/телешки черен дроб. Кои други може да добавите към менюто си, вижте тук. 

Брахми или бакопа мониери – билка с невероятни ползи за косата 

Биотин

Един от най-популярните витамини за растеж и укрепване на косата е витамин В7, наречен биотин. Западни проучвания свързват дефицита на биотин със загубата на коса. Другите витамини от групата В също допринасят за синтеза на червени кръвни клетки, които транспортират кислород и хранителни вещества до скалпа и космените фоликули. Тези процеси са важни за растежа на косата.

Храни, които са богати на биотин може да видите тук. 

Витамин С

Според редица западни изследвания, увреждането, което свободните радикали нанасят на организма може да засегне и здравето и красотата не само на кожата, но и на косата ни. Витамин С е мощен антиоксидант, който помага за защита срещу оксидативния стрес, причинен от свободните радикали, спомага за синтеза на колаген, който е важна част от структурата на косъма.

Свързани статии

Витамин С спомага на тялото ни да абсорбира желязо, минерал, необходим за растежа на косата.

Вкусни полезни храни, които са богати на витамин С са киви, цитруси, домати, червени чушки и други.

Витамин D

Смята се, че витамин D играе роля не само за нашето добро настроение, здравината на костите, зъбите, за добрия метаболизъм и имунитета, но и за растежа на косата. Ето защо е важно менюто ни през цялата година да е богато на полезни храни, които съдържат витамина, като яйца, гъби, риба, млечни продукти, портокали и други. 

Коментирай