Губите колаген? Яжте тези храни, за да подпомогнете синтеза му

Вкусни и полезни за здравето

07.08.2025г. / 12 30ч.
Михаела Лазарова
Губите колаген? Яжте тези храни, за да подпомогнете синтеза му. Снимка: istock

Губите колаген? Яжте тези храни, за да подпомогнете синтеза му. Снимка: istock

Всички сме чували за колагена и за неговата важна роля за цялостното здраве. Той е основен структурен протеин. Намира се не само в кожата, но и в сухожилията, връзките, ставите. Важен е не само за нашата красота, но и за възстановяването на кожата, на костите. 

С напредването на възрастта тялото ни губи постепенно колаген. Освен чрез хранителни добавки, след предварителна консултация с лекар, можем да си го набавим и подпомогнем неговия естествен синтез чрез някои полезни храни. 

Вижте кои да добавите в менюто си. 

Домашен костен бульон – Изключително богат на колаген в лесно усвоима форма, костният бульон може да се приготви от различни видове кости на пилешко, телешко, свинско, агнешко. 

Сьомга, скумрия, пъстърва, по-мазни риби – Те са с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, които намаляват възпалението в организма. За кожата на сьомгата например, която се смята също полезна за консумация е известно, че съдържа колагенови пептиди, които тялото ни може да използва ефективно. 

Свързани статии

Белтъци – Те съдържат големи количества пролин, една от ключовите аминокиселини, от които тялото ни се нуждае, за да изгради собствен колаген. 

Цитрусови плодове – Портокали, лимони, лайм и грейпфрути осигуряват витамин С, който е от съществено значение за свързването на колагеновите влакна. Той е и мощен антиоксидант.

Горски плодове – Ягоди, боровинки, малини и къпини също ни осигуряват витамин С плюс растителни съединения, които защитават съществуващия колаген от увреждане, сочат изследвания.

Киви – Също много богато на витамин С, дори повече от портокалите. Кивито е перфектен плод за поддържане на колагена.

Чушки – Червените и жълтите чушки имат добри количества витамин С. Най-добре е да се консумират сурови, за да се запазят всички хранителни вещества в тях.

Свързани статии

Сурови тиквени семки и кашу – Осигуряват ни цинк и мед, които действат като „лепило“ за колагеновата структура. Не забравяйте, че някои семена и ядки е важно да се накисват предварително във вода. Повече може да прочетете тук. 

Морски дарове – Миди, стриди, рачешко месо, скариди, са богати също на цинк и мед, които спомагат за укрепването на колагеновите мрежи в кожата. 

Свързани статии

Свързани статии

Коментирай