Ментата е известна като една от билките с най-освежаващо действие срещу лош дъх. Неслучайно тя е основна съставка в много бонбони, дъвки, води за уста. Канелата и карамфилът имат не по-малко ефективни свойства в освежаването на дъха. В допълнение тези две подправки имат и много мощни антибактериални свойства, които убиват бактериите и микробите, причиняващи лош дъх и инфекции в устата.

Необичайни приложения на водата за уста

Комбинацията от мента, канела и карамфил може да се превърне в чудесна домашна вода за уста с много силни антибактериални свойства и с освежаващ ефект. Може да се използва както след миене на зъбите, така и като спрей за уста против лош дъх по всяко време на деня.

Как да си направите домашна вода за уста?

Още по темата

Неочаквани причини зъбите ви да се оцветят

Съставки:

  • 1 чаша вода;
  • 1 чаена лъжица цели клонки карамфил;
  • 1 чаена лъжица канела;
  • 4 капки етерично масло от мента;
  • ½ чаена лъжица мед (по желание).

3 естествени грижи за устната кухина

Кипнете водата на котлон. След като заври, свалете от огъня. Добавете карамфила, канелата и ментата. Разбъркайте добре. Оставете съставките да се смесят за 10 минути. Прецедете течността в подходящ съд с капак. Можете да използвате течността както за изплакване след миене на зъбите, така и по всяко време на деня за освежаване на дъха. В такъв случай ще ви е нужна бутилка със спрей накрайник.