Здраве и красота

5 типа храни, които са полезни за кожата

За сияеща, млада и красива кожа без бръчки

17.11.2021г. / 05 12ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Красивата кожа без бръчки е нещо, за което мечтае всяка жена. Грижата за кожата отвън е важна част от поддържането ѝ в добро състояние, но грижата отвътре е истински незаменима. И не става въпрос за добавки с колаген, обещаващи фантастични резултати. Става въпрос за пълноценно хранене с храни, доставящи ценни хранителни вещества, нужни на кожата за нейното сияние, еластичност, блестящ вид с по-малко бръчки.

Храни за здрава кожа, които трябва да консумирате сурови

Ако искате да се погрижите за кожата си, изберете някои типове храни, които съдържат хранителни вещества, стимулиращи синтеза на колаген в тялото. Тези храни са незаменим източник на жизненост и младост за кожата.

Кои са типовете храни, които са от истински голямо значение за здравия, жизнен и млад вид на кожата?

Протеини

Протеините са градивните частици на всяка клетка в тялото, включително кожата. Колагенът също е протеин. За да го стимулирате, наблегнете на полезните източници на протеини в диетата. Сред тях са яйца, риба, бобови растения, нетлъсти меса.

5 храни и напитки, които са токсични за кожата

Морски дарове

Морските храни също са незаменим източник на протеини. В тях се съдържа и голямо количество цинк. Този минерал играе съществена роля за възстановяването на кожните клетки, правилното им делене, както и намаляването на различни кожни раздразнения и проблеми. Източници на цинк са още червеното месо, птичето месо, пълнозърнестите храни.

Оранжеви и жълти плодове и зеленчуци

Оранжевите и жълтите плодове и зеленчуци са много богати на витамин С и бета-каротин. Тези два мощни антиоксиданта стимулират синтеза и усвояването на колаген. Той е незаменим в образуването на важния за кожата протеин. Най-добрите източници на витамин С са портокали, лимони, всички цитруси, тиква, моркови, киви, сладки картофи, картофи.

Храни, които ви карат да изглеждате по-стари

Здравословни мазнини

Ядките, семената, зехтинът, авокадото са много богати на здравословни мазнини храни. Те поддържат кожата здрава, жизнена, еластична и сияеща. Борят се с възпаленията в клетките. В тези типове храни се съдържат големи количества витамин Е, който е ценен антиоксидант за кожата, намаляващ стареенето и насърчаващ борбата със свободните радикали.

Вода

Водата не е храна, но е един от най-важните компоненти за кожата. Без достатъчно добра хидратация здравето на кожата е немислимо. Тъй като кожата е най-големият орган в човешкото тяло, тя се нуждае от достатъчни количества вода, за да бъде здрава, жизнена, млада за по-дълго. Водата е важна и за осигуряване на защитните механизми на кожата. Не забравяйте да пиете по 2 литра вода на ден.

Цветни храни, подхранващи кожата

Снимка: iStock

Коментирай