Здраве и красота

Има ли решение за чувствителните зъби?

Какво предизвиква денталната свръхчувствителност

09.12.2021г. / 13 36ч.
Мария Дуковска
Има ли решение за чувствителните зъби?

Все по-често срещан проблем сред младото и възрастното население са чувствителните зъби. Смята се, че 1 на всеки 7 възрастни на възраст между 18 и 40 години страда от подобен проблем. 

Чувствителността на зъбите, или още денталната свръхчувствителност, представлява остра болка, която се появява в определена област. Усеща се като кратко, но много неприятно убождане. Обикновено е причинено от външен стимул, например при консумацията на много студени или много топли напитки.

Какво предизвиква денталната свръхчувствителност?

В строежа си, зъбът е изграден от няколко пласта. Най-външният се нарича емайл и предпазва зъбите. Под него е намира е дентинът, който съдържа хиляди нервни окончания. В определени ситуации,  емайлът е нарушен и не успява да предпази дентина ефективно. Такива случаи може да има при износване и разкъсване, рецесия на венците, кариеси, счупени зъби или ерозия на корени и други.  Затова, когато дентинът е изложен на различни външни стимули (като прекален студ или топлина), се усеща болка. 

Нивото на чувствителност варира в зависимост от вида и местоположението на увреждането на зъбния емайл.

Кои са най-честите симптоми?

Най-честият симптом при чувствителност на зъбите е появата на интензивна и локализирана болка. Болката може и да се прояви като много дискомфортно изтръпване.

Какво допринася за развиване на дентална свръхчувствителност?

Въпреки че има генетични фактори, които правят някои хора по-податливи на чувствителност на зъбите, по-голямата част от причините са свързани с начина на живот и ежедневните навици за устна хигиена.

Основните причини за чувствителност на зъбите при младото население включват следното:

  • Агресивно миене на зъбите с висок натиск, което причинява износване на зъбния емайл или рецесия на венците.
  • Използване на силно абразивни пасти за зъби, които могат да нарушат емайла и да разкрият дентина.
  • Процедури за избелване на зъби, които повишават чувствителността за определен период от време.
  • Консумация на храни и напитки с високо съдържание на киселина, като сокове, безалкохолни и други сладки или газирани напитки.
  • Гастроезофагеален рефлукс, който подкислява устната кухина, увреждайки емайла.
  • Износване на зъбните части поради бруксизъм или скърцане на зъбите.
  • Кухини или счупвания в зъба, които разкриват дентина.
  • Износени пломби

Чувствителност на зъбите може да се появи и след дентална интервенция  като мукогингивална хирургия, ортодонтия или поставяне на пломба. Този тип чувствителност е временна и отшумява с течение на дните.

Как да избегнем чувствителните зъби?

Най-важната първа стъпка към превенция на дентална свръхчувствителност е да си осигурим правилна устна хигиена. Това включва практикуване на правилна техника на миене и използването на не-абразивна паста за зъби, за да не се увреди емайла или да се отдръпнат венците.

Серията SensiKIN на испанската компания за орална хигиена Laboratorios KIN предлага широка гама от продукти, които да успокоят чувствителните зъби. Основната им съставка е калиев нитрат -  най-широко използваният десенсибилизиращ агент. Той действа директно върху нервните окончания, разположени в откритите дентинни тубули, като по този начин намалява предаването на болезнени стимули.

Продуктите SensiKIN съдържат висока концентрация на натриев флуорид. Натриевият флуорид укрепват структурата на зъбния емайл и откритите слоеве на дентина, като помагат за контролиране на дискомфорта от зъбната свръхчувствителност.

В серията SensiKIN ще намерите: 

  • Паста за зъби SensiKIN с нисък RDA индекс;
  • Вода за уста SensiKIN;
  • SensiKIN гел за чувствителни зъби, който позволява удобно нанасяне върху засегнатата област и осигурява бързо и ефективно действие;

Всички продукти са подходящ за ежедневна употреба.

Не бива да забравяме, че вида храна също има значение при превенцията на дентална свръхчувствителност. Препоръчително е да се избягват захарни храни и  газирани напитки, както и да ограничи консумацията на кисели храни.

Каквато и да е причината за чувствителността на зъбите, стъпките за решение на този проблем са лесни и предотвратят тя да се превърне в ежедневен проблем. 

Намерете най-доброто лечение и забравете за чувствителните зъби! Разгледайте продуктите на Laboratorios KIN тук

Коментирай