Здраве и красота

Какво подсказва за дефицит на омега-3?

Признаци, че ви липсват ценни мастни киселини

12.12.2021г. / 05 25ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Здравословната и балансирана диета може да допринесе значително за набавянето на необходимите хранителни вещества. Ако дадена група храни или вид храна биват изключени от менюто по дадена причина, вероятността да лишите организма си от ценни вещества е голяма. Най-често ограничаваните макроелементи са въглехидратите заради схващането, че са виновници за наднорменото тегло.

Каква е разликата между омега-3 и омега-6 мастните киселини?

Много често при спазване на нисковъглехидратни хранителни режими хората се фокусират върху консумацията на месо, яйца, зеленчуци. Ето защо има вероятност още един вид важни и ценни хранителни вещества да бъдат неволно ограничени. Това са мастните киселини и по-специално омега-3 мастните киселини.

Омега-3 мастните киселини не се срещат или се срещат в минимални концентрации в най-често присъстващите на трапезата храни. Нужно е целенасоченото им „преследване“ в диетата, за да си набавите нужните количества. Ако диетата ви е богата на мазни риби, морски дарове, зехтин, маслини, авокадо, ленено семе, ядки, вероятно си набавяте необходимите количества омега-3, но ако тези храни не присъстват в храненето ви, съществува вероятност да имате дефицит на омега-3.

Защо не трябва да се прекалява с добавките с рибено масло?

Според WebMD, омега-3 мастните киселини са от съществено значение за поддържането на структурата на всяка клетка в тялото. Те допринасят за правилното функциониране на сърдечносъдовата система, имунната система, белите дробове, мозъка, нервната система. Тези жизненоважни мастни киселини са от решаващо значение и за функциите на ставите, сухожилията, костите. Намаляват възпаленията, понижават оксидативния стрес, борят се дори с механизмите, причиняващи депресия и тревожност.

Кои са признаците, че може да изпитвате дефицит на омега-3?

Вероятността тялото ви да изпраща осезаеми сигнали, че изпитва дефицит на омега-3 е малка. Много хора живеят с постоянен малък дефицит на тези мазнини по простата причина, че традиционно храненето ни не е особено богато на тези вещества. Хубавото е, че външните проявления и симптоми се случват рядко и само когато дефицитът е значителен.

Най-важните ползи от омега-3 мастните киселини

Свързани статии

И все пак отрицателни ефекти от недостатъка на омега-3 има. Те може да се изразяват в по-голямо общо възпаление в тъканите, по-висок холестерол, по-висок риск от сърдечносъдови заболявания.

Липсата на омега-3 в диетата може да има редица последици вътре в тялото ви, за които не подозирате, според healthdigest.com. Възможно е да имате груба, суха кожа, лющене, дерматит. В кръвните ви показатели може да се появят отклонения в липидния профил. Косата и ноктите ви може да имат влошена структура. Също е възможно да имате чернодробна стеатоза заради нарушената обмяна на мазнините в организма.

Рецепти, богати на омега-3 мастни киселини

Най-лесно можете да си набавите омега-3, като включите поне 3 пъти седмично риба в менюто си. Най-богати на омега-3 са мазните риби – сьомга, пъстърва, херинга, риба тон, скумрия, аншоа. Включете и повече ядки, семена, полезни мазнини, като авокадото, зехтина.

Снимка: iStock

Коментирай