Здраве и красота

Ползи и рискове от ежедневната консумация на домати

Здравословните домати могат да причинят проблеми, ако се прекалява с тях

21.12.2021г. / 05 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Доматите са прекрасен плод, който има качества и на зеленчук. Част от традиционната ни кухня са, както и от кухните на много народи по света. И как би могло да е иначе – доматите са просто незаменими. Те са един универсален плод, с който могат да се приготвят пресни салати, супи, сосове, сокове, ястия с месо и зеленчуци.

Невероятни ползи от доматите за здравето

Доматите могат да се похвалят и с прекрасните си хранителни качества. Те са много полезни за здравето, защото изобилстват от витамин С и К1. Витамин С е изключително важен за имунната система, синтеза на колаген, борбата с възпаленията в клетките, а витамин К1 е от решаващо значение за състоянието на костите и съсирването на кръвта.

Доматите са източник още и на калий и фолиева киселина. Калият е ценен минерал, играещ роля в балансирането на течностите в тялото, кръвното налягане, функциите на бъбреците. Фолиевата киселина пък е важна за клетъчната функция и растежа на тъканите.

Причини да ядем повече домати

Доматите са много богат източник на ликопен. Той е антиоксидант, който има свойството да се бори с раковите клетки, за което има свидетелства от редица изследвания, цитирани от pubmed.ncbi.nlm.nih.gov. Ликопенът е полезен и за очите, тъй като се бори с дегенеративните процеси в тях с течение на стареенето. А най-хубавото е, че ефектите на ликопена се умножават при готвене.

Но може ли доматите да бъдат и вредни, щом имат толкова много полезни съставки?

Прекомерната консумация на домати всеки ден може да има негативни ефекти върху организма. Те са плод, което означава, че съдържат прости въглехидрати. Това може да е проблем за хора с наднормено тегло, инсулинова резистентност или диабет.

5 ползи от доматите за кожата

Доматите са с високо съдържание на киселини. Те съдържат лимонена и ябълчена киселини, които могат да предизвикат киселинен рефлукс или да влошат съществуващия такъв. При някои хора обилната консумация на домати може да причини мигрена, според livestrong.com.

Консумацията на големи количества домати може да причини подуване на корема, газове, диария, да влоши синдрома на раздразненото черво. Това се дължи на съдържанието на фибри и киселини в тях.

3 маски с домат за здрава и сияеща кожа

Това не означава да се откажете от прекрасния вкус на доматите и техните полезни свойства. Всичко, което трябва да направите, е да не прекалявате с количествата консумирани домати.

Коментирай