Здраве и красота

Невероятни ползи от доматите за здравето

Защо е важно да ги ядем по-често

23.07.2020г. / 09 14ч.
Илияна Николова
Снимка: pixabay

Снимка: pixabay

Доматите са от онези храни, които всеки приема за даденост. Те са вкусни, сочни, свикнали сме да са достъпни в магазините и да присъстват на трапезата ни. Забравяме обаче, че доматите са истински полезен зеленчук, който е богат на невероятни хранителни вещества, витамини, минерали и антиоксиданти. Доматите са добри приятели и в диетите за отслабване. Хидратират тялото, правят кожата сияйна отвън и отвътре и са фантастична незаменима съставка в почти всяко ястие в кухните по целия свят.

Кои са основните ползи за здравето от доматите, заради които трябва да ги консумираме по-често, особено в сезона им?

Доматите са още по-полезни, когато са сготвени

Противно на традиционното схващане, че термичната обработка разрушава полезните съставки в храната, доматите са изключение. Ликопенът в тях, антиоксидант, важен за редица функции в тялото, засилва своето действие и концентрация, когато доматите са сготвени. Печените домати освобождават още повече наситен ликопен от пресните, което прави доматите задължителна съставка от вашите ястия.

5 ползи от доматите за кожата

Доматите подобряват сърдечносъдовото здраве

Отново благодарение на ликопена, естествен антиоксидант в доматите и много други плодове и зеленчуци, състоянието на сърцето и кръвоносните съдове се подобрява. Изследванията показват, че ликопенът влияе върху работата на сърцето, контролира кръвното налягане, предотвратява атеросклероза, понижава нивата на лошия холестерол и триглицеридите.

Доматите намаляват риска от рак

Ликопенът има и друго много важно въздействие – като мощен антиоксидант. Той се бори със стареещите процеси в клетките, със свободните радикали и процесите при делене на клетките, при които се развиват ракови клетки. Редовната консумация на домати и ястия с доматени продукти може да намали риска от рак на панкреаса, стомаха, яйчниците и простатата, констатират изследвания, цитирани от goodhousеkeeping.com.

5 лесни и диетични рецепти с домати

Доматите дават витамини на организма

Доматите са много богати на витамин С и калий. Калият е изключително важен елемент в контрола на кръвното налягане. Витамин С подсилва неговото усвояване. И двата елемента се намират в доматите, което е прекрасно.

Доматите намаляват риска от диабет и подобряват усвояването на глюкозата

Консумацията на домати може да допринесе за намаляване на последиците от диабет върху други органи и системи. Съединенията в тях намаляват оксидативния стрес, възпаленията, уврежданията на тъканите, които диабетът провокира.

10 невероятни ползи от кайсиите

Свързани статии

Доматите помагат за редовно изхождане

Доматите са добър източник на фибри, което подпомага работата на храносмилателната система и стимулира редовните движения на червата.

Доматите защитават кожата

Консумацията на домати, както и прилагането им върху кожата под формата на маски намалява риска от слънчево изгаряне. Те са натурален протектор срещу слънчевите лъчи. Ликопенът е антиоксидант, който подобрява състоянието на кожата и стимулира регенерирането на кожните клетки.

9 здравословни ползи от патладжана

Коментирай