Здраве и красота

8 ползи от витамин Е за косата и кожата

За повече здраве и красота

17.12.2021г. / 09 46ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаем, че има редица витамини, които са полезни и важни за здравето и красотата на нашите кожа и коса. Добри примери са биотин, витамини С, А. Няма как да не споменем и витамин Е. Той отлично се справя със свободните радикали, причинени от стрес, слънчеви лъчи, околна среда, начин на живот. Как помага за нашата красота? Ето няколко добри примера.

Витамин Е действа като овлажняващ агент. Витамин Е мастноразтворим. Той е по-тежък като консистенция, но за прилагането му върху кожата се смята, че помага за предотвратяване загубата на влага, действа озаряващо. Витамин Е може да се добавя и към домашните маски за лице, коса, предлага се течен и под формата на капсули, които може да разрежете.

Помага за растежа на косата. Витамин Е е важен антиоксидант за състоянието на косата. Спомага за подобряване на кръвообращението, което е важно за растежа на косата. Също така се смята, че възстановява сухите и увредени космени фоликули, насърчавайки растежа на здрава коса.

Най-добрите маски при косопад

Намалява риска от преждевременно стареене на кожата. Спомага за синтеза на колаген, чиято задача е да поддържа еластичността на кожата и по този начин намалява появата на бръчки.

Спомага за изсветляване на тъмните петна. Една от щетите, които свободните радикали нанасят върху кожата е хиперпигментацията. Витамин Е в комбинация със зехтин или подходящ овлажняващ продукт за кожа, може да намали пигментните петна. Разбира се, при добра поносимост тази грижа е добре да е в рамките на няколко седмици.

Как серумите за лице подобряват състоянието на кожата?

За по-здрав скалп. Той е в основата на здравата и красива коса. Състоянието на скалпа се определя от редица елементи като нивата на pH, отделяне на себум, кръвообращението на скалпа и здравето на космените фоликули. Витаминът осигурява влага и успокоява мастните жлези, балансира различните елементи.

Свързани статии

Помага при стрии. Няма как напълно да премахнем стриите с козметична грижа, но можем да намалим техните размери. Според някои западни източници, редовното нанасяне на витамина върху проблемните зони, може да има положителен ефект върху стриите.

За по-малко накъсани краища. Грижата с витамин Е, когато се използват продукти, които са обогатени с него или добавяйки го към домашните маски за коса, спомага не само за подобряване състоянието на скалпа и стимулиране растежа на косата, но и за възстановяване на кутикулите на косата, което означава по-малко нацепени краища.

Ползвайте при сухи кожички около ноктите. Нанасянето на витамин Е около ноктите е чудесен начин да намалите изсушаването и разрошването на кожата в тези области.

Тук може да видите кои храни са богати на витамина.

Коментирай