Здраве и красота

5 грешки с хляба, които водят до напълняване

Не хлябът сам по себе си е виновен за наднорменото тегло

21.12.2021г. / 11 32ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Хлябът е неизменна част от храненето в почти всички култури. Той присъства на трапезата и е високо ценен. Вкусен, пухкав, може да се консумира по всякакви начини и е прекрасен придружител на всяка хапка без значение сладка или солена.

Как да изберем правилния хляб?

Хлябът обаче е сочен за един от най-големите виновници за наднорменото тегло. Той е и най-често изключваният продукт от храненето. Вярно е, че изключването на хляба намалява общия калориен прием, но също така е вярно, че не само хлябът е единственият виновник за проблемите с теглото.

Въглехидратите, чийто представител е и хлябът, са демонизирани и заклеймявани като главни причинители на затлъстяване, повишен риск от диабет, висок индекс на телесна маса. Въглехидратите обаче са и незаменим макронутриент, основна група хранителни вещества, без които тялото ни не може да функционира правилно. Би могло, но в дългосрочен план това може да доведе до редица здравословни проблеми, тъй като въглехидратите са основна съставна част от телата ни. Те са и главният ни източник на енергия.

Проучванията сочат, че страховете ни от хляба са неоснователни. Това смята Лиза Московиц, главен изпълнителен директор на NY Nutrition, която в свое интервю пред livestrong.com споделя, че въглехидратите в хляба не водят автоматично до натрупване на мастни клетки и наддаване на тегло. Това показват данни от проучване, което нейният екип е провел и които данни Московиц е събрала в своята книга The Core 3 Healthy Eating Plan.

Как безболезнено да заместите хляба от менюто?

Лишаването от въглехидрати, на които представител е и хлябът, може да има обратен ефект по-късно и да доведе до повишен глад. Въглехидратите правят храната по-вкусна, засищаща и енергизираща. Те са горивото, от което организмът се нуждае.

За да се възползвате от всички ползи, които вкусният и полезен хляб предлага е важно обаче да не допускате някои грешки с него. Тези грешки са и в основата на проблемите с теглото, а не хлябът сам по себе си.

Ето и грешките, които вероятно допускате с хляба.

1. Избирате хляб без фибри.

Фибрите също са въглехидрати. Но те са най-добрите ни приятели сред въглехидратите, защото не предизвикват скок в кръвната захар, балансират я, подпомагат установяването на енергиен баланс, дори на енергиен дефицит, който е нужен за изгарянето на мазнини. Хлябът с високо съдържание на фибри помага за продължителното поддържане на ситост.

Какво означава, ако сънуваш хляб?

2. Избирате хляб с добавена захар.

Ако се вгледате по-внимателно в етикетите на различните видове хляб с изненада ще установите в колко много от тях се съдържат добавени захари в някаква форма. Това, за съжаление, прави хляба вреден и истински виновник за наднорменото ви тегло и здравословните ви проблеми. Такъв хляб вместо да стабилизира нивата на кръвната захар предизвиква резки и внезапно скокове в стойностите ѝ, което е и причината за наднорменото тегло, нарушенията в енергийния баланс в тялото, огладняването, предразположението към трупане на мазнини вместо освобождаване на енергия.

Коментирай
Свободно време