Здраве и красота

5 грешки с хляба, които водят до напълняване

Не хлябът сам по себе си е виновен за наднорменото тегло

21.12.2021г. / 11 32ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

3. Избирате рафиниран бял хляб вместо пълнозърнест.

Пълнозърнестият хляб винаги е по-добрият избор. Белият хляб е силно рафиниран. Обикновено именно в него има и добавени захари за подобряване на вкуса. От друга страна, пълнозърнестият хляб съдържа трици, зародиши на зърното, които стабилизират кръвната захар и потискат апетита.

Нездравословни храни, които всъщност помагат в отслабването

Пълнозърнестият хляб е източник на протеини, които са важни за изграждането на мускулна тъкан. Те доставят витамини от група В, които насърчават контрола на теглото, според Клиника Кливланд.

Свързани статии

4. Не комбинирате хляба със здравословни протеини и мазнини.

Ако искате по-дълготрайна ситост, енергия, липса на глад за сладко, здравословно отслабване, добавяйте здравословни протеини и мазнини към пълнозърнестия си хляб, пълен с фибри. Това е най-добрата комбинация за управление на теглото и разграждане на излишните мазнини. Освен това тази комбинация подобрява храносмилането, стимулира метаболизма. Сред полезните протеини и мазнини са нетлъстото месо, рибата, яйцата, бадемовото масло, зехтина, авокадото, маслините, хумусът.

Митове и факти за производството на хляба

5. Консумирате хляб в комбинация с други въглехидрати.

Не трябва да забравяте, че хлябът е съставен предимно от въглехидрати, дори здравословните му варианти. Ето защо е от голяма важност да не го комбинирате с други въглехидрати, най-вече прости или захари. Ако го правите, това ще създаде условия за развитие на инсулинова резистентност или влошаването на такава, което пък е предпоставка за развитие на диабет и затлъстяване. Затова, когато ядете хляб, включително здравословните му варианти, съчетавайте го предимно с протеини и мазнини, а не с въглехидрати или поне не прости.

Коментирай