Харесваме коледните и новогодишни празници. Винаги планираме нещо приятно като занимание, похапваме си от любимите храни. Но празничното меню се отразява не само на фигурата ни, но и на състоянието на кожата. Когато консумираме повече захар, глюкоза, колагенът и еластинът се нарушават.

Кожата губи своята еластичност и блясък, омазнява се повече, повърхността ѝ изглежда неравна, появяват се пъпки, подпухнали сме в лицето. Всичко това ни подсказва, че минат ли празниците е време да детоксикираме кожата си. Ето няколко начина как може да го направите.

Вода, вода, вода

По време на празниците консумираме всякакви напитки, като сокове, газирано, алкохол, но оскъдни количества свежа вода. Ако искате бързо да освежите кожата си след празниците, заложете на достатъчно консумация на вода, може и да добавяте малко количество пресен лимонов сок. Водата спомага за елиминиране на излишните течности, токсините и поддържа в баланс перисталтиката, а всичко това има отношение към това как изглежда вашата кожа.

5 грижи за по-малко бръчки пачи крак

Хидратация на кожата

Тя се случва не само с приема на достатъчно количество вода, плодове и зеленчуци, които съдържат много вода, но и чрез козметичните продукти, които нанасяме. По време на празниците консумираме повече захар и захарни изделия, алкохол, солени храни, нивата на стрес са повишени. Всичко това увеличава дехидратацията на кожата, тя губи своята свежест, фините линии стават по-видими. Ето защо се нуждаем от козметична грижа, която да рехидратира бързо нашата кожа.

4 ползи от захарния детокс

Спортна активност

Ако не сте от тези, които успяват да намерят време за спорт и по време на празничните дни, то завръщането към упражненията може да бъде малко по-трудно. Все пак не забравяйте, че физическата активност спомага за подобряване на кръвообращението, което е важно за здравето и красотата на кожата. Освен това, когато се потим, тялото ни успява също да се детоксикира.

Сауна, парна баня, пилинг

Чудесен начин да детоксикирате кожата си след празниците и не само. Сауната отново ни помага да отворим порите, да елиминираме токсините от тялото си, да се почувстваме по-свежи. Като допълнение не забравяйте да си направите и пилинг на лицето и тялото, който да премахне замърсяванията и мъртвите кожни клетки. Тук може да видите няколко идеи за това как бързо да си приготвите ексфолиант.

10 бюти храни за сияеща кожа

Детокс маски, козметични процедури

След празничната ваканция сякаш по-трудно се завръщаме към работния процес, останалите ни задължения. Ето защо, посещението в козметичния салон е един прекрасен начин да се поглезим и да доставим удоволствие на сетивата си. Грижата за себе си винаги повдига нашето настроение. Детокс маските за лице, които можем да си направим у дома, също ще освежат кожата ни. Тук може да видите две идеи.

Погрижете се за храносмилането си

Здравословното хранене е важно за поддържането на храносмилането и хомеостазата на кожата. Празничните дни са свързани с обилно хранене. Захарта, тежките и мазни меса, колбасите, алкохолът, оказват влияние върху микробиома на червата. Ако храносмилането ви не е балансирано, то тогава хранителните елементи от храните няма да се усвоят правилно. Обилното хранене предизвиква редица възпаления в тялото и кожата също може да влоши състоянието си. Помислете за по-леки и полезни храни, които да включите в менюто си, богати на фибри, пробиотици.

Снимка: iStock