Здраве и красота

Трябва ли да ядете повече, ако тренирате повече?

Как да се преборите с преяждането след упражнения и физическа активност

09.01.2022г. / 20 35ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Редовните упражнения и тренировки са прекрасен начин да ускорите метаболизма и да отслабнете. Те дават енергия, подобряват здравословното състояние на сърдечносъдовата, нервната, имунната системи. Укрепват костите, ставите, сухожилията, мускулите, според livestrong.com.

За да отслабнете обаче е необходим правилен калориен прием. Много са факторите, които влияят на отслабването и поддържането на теглото, сред които са и тренировките, но те не са единственият фактор. Ето защо, ако тренирате повече не означава автоматично, че можете да ядете повече, без да внимавате в общия калориен прием за деня.

Кои са най-подходящите въглехидрати след тренировка?

За да отслабнете е нужно да е налице калориен дефицит, тоест да сте изразходвали повече, отколкото сте консумирали. Калорийният дефицит се постига чрез увеличаване на упражненията и намаляване на калориите.

Ако тренирате повече и неволно отслабвате обаче, може да се наложи да консумирате малко повече калории, за да не поставите организма си в състояние на постоянен глад и изтощение. В такива случаи може да се наложи да увеличите леко приема с около 200 допълнителни калории на ден. Необходимо е да наблюдавате тялото си и да прецените дали те са му достатъчни. Ако не са, направете плавно и постепенно увеличаване до постигане на поддържането на желаното тегло.

Ако тренировките ви са много интензивни е важно да увеличите приема на калории още, дори да искате да отслабнете, особено ако продължавате да слабеете. Един от важните моменти тук е да съобразите основните хранителни вещества – въглехидрати, протеини и мазнини, защото ако увеличите приема на калории чрез вредни храни, съдържащи изобилие от захари и наситени мазнини, това ще се отрази зле на фигурата, енергията и общите ви постижения.

3 неща, които задължително да направите веднага след тренировка

Дали трябва или не трябва да увеличите калориите зависи преди всичко от интензивността на тренировките, не толкова от продължителността. Ако например правите ежедневни леки упражнения в рамките на 30 минути, вероятността да ви трябват повече калории е малка. Не се заблуждавайте, че щом тренирате, значи имате право да ядете повече в такива случаи. Рискувате да блокирате резултатите си и да върнете излишното си тегло.

Ако правите едночасови интензивни и натоварени тренировки, можете да си позволите леко увеличение на калориите, ако изпитвате глад след тренировка, пише healthdigest.com.

4 храни за презареждане след високоинтензивна интервална тренировка

Как да се предпазите от преяждане след тренировка?

Приемът на допълнителни 200 калории за някои може да не е достатъчен. В зависимост от индивидуалните особености на метаболизма, интензитета на тренировките и честотата на провеждането им, може да се нуждаете от повече калории, за да компенсирате енергийните липси.

Гликогенът е един от основните източници на енергия. Той се съхранява в мускулите и черния дроб. След около 45-минутна интензивна тренировка запасите от гликоген се изчерпват, след което настъпва по-осезаем глад. За да запълните тези запаси е добре да заредите тялото си с протеини и въглехидрати след тренировка, смята доктор Каролайн Сидеркуист, бариатричен специалист, цитирана от shape.com.

Подходящи храни преди тренировка (галерия)

След тренировка е важно да се нахраните и да заредите тялото си с нова енергия, но не трябва да преяждате. Обикновено жаждата след тренировка се бърка с глад. Пийте повече течности, за да утолите жаждата и да хидратирате отново тялото си, което е изгубило голяма част от течностите по време на усилена тренировка.

Ако все още сте гладни 30 минути след тренировката, хапнете нещо с протеин и малко въглехидрат. Киселото мляко с някакъв плод е добър вариант.

Хранителни комбинации, подходящи за след тренировка

Коментирай