Здраве и красота

Как чакрите влияят на ендокринната система

Ето защо е и важен балансът между тях

07.01.2022г. / 11 56ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

На санскрит думата „чакра“ означава колело. Чакрите са точките между нашето тяло и нашето съзнание, между ума и материята. В човешкото тяло има седем основни чакри. Те изразяват различни характеристики, жизненоважни за нашето благополучие и растеж. Чакрите взаимодействат с нашето тяло чрез ендокринната система.

Ендокринната система е система от седем жлези(хипоталамуса, хипофизната жлеза, епифизата, щитовидната жлеза, околощитовидните жлези, надбъбречните жлези, като отделни участъци на панкреаса, половите жлези и някои органи като стомах, черен дроб, бъбреци, матка, сърце, костен мозък имат добавъчна ендокринна активност, според информация от Уикипедия) и е една от основните контролни системи на нашето тяло, а за чакрите също така се смята, че са и енергийни центрове в тялото ни.

Когато потокът от енергия се блокира и съответно и чакрата или чакрите са блокирани, тогава страда и ендокринната ни система и сме по-склонни да развием различни неразположения или заболявания. Ендокринната система синтезира хормони, които инхибират или стимулират физиологичните процеси. Затова е важно да не позволяваме да се натрупа стрес и да балансираме чакрите си. Повече за това как се постига този баланс, може да прочетете тук.

Ето къде се намират различните чакри, както и къде се намират жлезите, с които са свързани, и специфичните характеристики, които контролират.

Корона чакра – цвят виолетов, наричана още Сахасрара. Тя се намира в горната част на главата; свързана е с епифизната жлеза. Специалните ѝ характеристики са божественото съзнание и духовността.

Храни, с които да балансирате чакрите си

Чакра на трето око – цвят индиго, наричана още Аджна. Разположена е между веждите и е свързана с хипофизната жлеза, както и със синуси, главоболие, алергии. Специалната ѝ характеристика е интуицията.

Гърлена чакра или Вишудхи – цвят син. Разположена е в областта на гърлото и е свързана с щитовидната жлеза, гърлото, слуха. Специалните ѝ характеристики са себеизразяването и комуникацията.

Коя е най-силната ви чакра според зодията и как е свързана с вашето здраве?

Сърдечна чакра или Анахата – цвят зелен. Намира се в областта на сърцето. Свързана е с тимусната жлеза. Специалните ѝ характеристики са изцеление, любов и състрадание.

Свързани статии

Чакра на слънчевия сплит или Манипура – жълт цвят. Тя се намира в областта на слънчевия сплит и коремната област и се свързва с панкреаса, черния дроб, жлъчката, далака. Специалните ѝ характеристики са самочувствие, сила, смелост, воля.

Сакрална чакра или Свадхистана – нейният цвят е оранжев. Намира се в областта на гениталиите, репродуктивната система, частично свързана е с надбъбречните жлези. Специалните ѝ характеристики са емоция, креативност и чувственост.

Коренна чакра или Муладхара с червен цвят. Намира се в основата на гръбначния стълб, свързва се с дебелото черво, стъпала, бедра. Специалните ѝ характеристики са чувството за принадлежност, оцеляване и безопасност, страх.

Коментирай