Здраве и красота

Тимусната жлеза – как да стимулираме функцията й за повече щастие

Тя защитава тялото ни от болести

28.05.2021г. / 09 46ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Една от най-важните жлези в човешкото тяло е тимусната. Тя е разположена зад гръдната кост пред сърцето в областта между белите дробове, на два пръста под и между двете ключици. Тимусът се счита за лимфоиден орган (орган на имунната система), подобен на сливиците, аденоидите и далака.

Гъба чага – за дълголетие и добро здраве

Тимусната жлеза е много активна от преди раждането до пубертета и функционира едновременно като лимфен орган и като ендокринен (орган на ендокринната система, който произвежда хормони). При кърмачетата жлезата е сравнително голяма и расте до пубертета. В зряла възраст започва бавно да се свива и да се замества с мазнини, според National Institute of Neurological Disorders and Stroke.

Как кафето помага на черния дроб?

Основната функция на тимусната жлеза е да освобождава тимозин, хормон, който стимулира съзряването на Т-клетките – специфичен тип бели кръвни клетки, които предпазват тялото от вируси и инфекции и не само. След като тези клетки „узреят“, те мигрират към лимфните възли, които са складовете на имунни клетки в тялото.

Кои са едни от най-важните антиоксиданти

Трябва да се отбележи, че Т лимфоцитите (Т-клетките) са клетки на имунната система, отговорни за клетъчния имунитет, който се състои от имунен отговор, който задейства активирането на определени имунни клетки за борба с инфекцията.

Тимусът също е хормонална жлеза, която стимулира други жлези. Пример е хипоталамо-хипофизната ос, която стимулира освобождаването на хормони на растежа, лутеинизиращ хормон, пролактин и гонадотропин, а също така стимулира надбъбречната жлеза да произвежда адренокортикотропен хормон.

Наричат тази жлеза извор на щастието, младостта, антистрес орган, който изобщо не обича стреса, защото той допринася за нейното по-бързо стареене. Когато функционира правилно, ние се чувстваме радостни, щастливи, по-здрави сме.

Според някои източници, лек масаж (може и с потупващи движения) в областта на тимусната жлеза, спомага за нейното стимулиране. Важно е да дишаме дълбоко, докато го изпълняваме, да мислим за хубави неща.

Не бива да игнорираме здравето на тази жлеза. Възстановяването на тимуса е от съществено значение за намаляване риска от преждевременно стареене, промени в настроенията, развитието на заболявания като рак.

Свързани статии

Можем да подпомогнем нейната функция като се храним здравословно, осигурим си достатъчно растителни храни, полезни протеини. Едни от най-полезните храни за здравето на тимусната жлеза и имунитета са чесън, цитруси, гъби, червени чушки, костен бульон, кисело мляко, домати, сладки картофи, риба, семена от чиа, боб и други.

Също така е важно да си осигурим пълноценен сън, който допринася за силния имунитет, включително и за функцията на тимусната жлеза. Според някои западни учени, приемът на мелатонин също спомага за подобряване на съня и поддържане на имунитета. Преди прием е важно да се консултирате с лекар!

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 2 години )