Здраве и красота

Как упражнението планк помага за подобряване на стойката?

Ако се прегърбвате и имате проблеми с добрата стойка, това упражнение ще ви помогне

11.01.2022г. / 13 37ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Прегърбването и лошата стойка на тялото може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Тя не просто ви прави да изглеждате прегърбени, но може да предизвика болки, трайни изкривявания, недобра работа на вътрешните органи, възпаления на периферната нервна система.

Предизвикателството „планк“ за 28 дни

Често лошата стойка е предизвикана от продължително седене и работа в седнало положение, което предполага изкривяване на гръбнака и врата. Тези изкривявания се пренасят и в изправено положение, когато отново несъзнателно поддържаме лошата си стойка, дори като вървим.

Лошата стойка може да доведе до храносмилателни проблеми, проблеми с баланса, дишането, дори сърдечносъдовата система, според medicineplus.gov. Ако забележите, че се изгърбвате и превивате, когато седите на бюро, маса или вървите пеша, гледате в телефона си или извършвате каквато и да е дейност, напомнете си, че трябва да се изправите. Подобряването на стойката може да подобри цялостното ви здравословно състояние и да намали болките в тялото.

Грешки при упражнението планк, които могат да навредят

Като начало е добре да осигурите удобни стол и бюро/ маса, на които да работите. Ергономичните мебели, точната им височина спрямо вашата са съществени за коригирането на стойката.

Наред с това можете да практикувате някои упражнения с доказано положителен ефект в борбата с прегърбването и лошата стойка. Едно от тези упражнения е планк.

Защо упражнението планк е полезно срещу лоша стойка и изкривяване на гръбнака?

Упражненията са един от най-добрите начини за корекция на позата на тялото. Те тренират мускулатурата, стягат я и я правят по-добър съюзник в борбата с неправилната поза на тялото в ежедневието.

5 грешки, които правят упражнението планк неефективно

Планк е добро упражнение за целта, защото ангажира мускулите на цялото тяло, най-вече на ядрото, врата, гърба, гърдите, корема, краката, пише healthline.com. Развиването на добра и стегната мускулатура помага да предпазите гърба, кръста, врата от увреждания, изкривявания, болки, възпаления. Това ще ви помогне да се чувствате енергични, силни и здрави, докато извършвате други дейности в ежедневието, като продължително седене, стоене, вдигане на тежки предмети, според клиника Кливланд.

Колко дълго е добре да правите планк?

Най-хубавото при планковете е, че можете да ги правите навсякъде, където се намирате. Не ви е нужно оборудване, нито специално спортно облекло. Достатъчно е да се уверите, че изпълнявате планк правилно. Според verywellhealth.com, трябва да поставите дланите си точно под раменете, да изпънете гръбнака си като дъска, да внимавате тазът ви да не надскача тази равнина, нито да потъва под нея. Избягвайте да извивате гърба или да мърдате бедрата. Започнете в тази поза за по няколко секунди, като плавно увеличавате времето.

Коментирай
Свободно време