Здраве и красота

Защо е полезно да пиете сок от моркови всеки ден?

Какво съдържа и кое го прави толкова здравословен

14.01.2022г. / 05 54ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Морковите са един от най-полезните зеленчуци. Те са много богати на бета-каротин – вид антиоксидант, който се разпада до витамин А в тялото. Сокът от морковите е също толкова здравословен и ценен, защото предлага концентрирана наситена с витамини, минерали и антиоксиданти бомба, от която организмът има нужда.

6 причини да пиете сок от целина

Сокът от моркови е нещо, което можете да пиете всеки ден. Защо е толкова здравословен?

Сокът от моркови е изключително богато наситен с витамини А, С и К. Той е богат и на много калий. Каротеноидите в сока от моркови действат като мощни антиоксиданти, борещи се с възпаленията и стимулиращи оздравителните процеси в клетките.

Сокът от моркови е по-беден на протеини и фибри, но пък съдържа изключително малко калории и мазнини. Това го прави много подходящ за ежедневна консумация без угризения.

10 здравословни причини да пиете сок от череши

Само в една чаша сок от прясно изцедени моркови се съдържа около 250% от дневния препоръчителен прием на витамин А под формата на бета-каротин, лутеин и зеаксантин. Всички тези форми на витамин А допринасят силно за здравето на очите, кожата, косата, ноктите. Бета-каротините имат свойството да понижават риска от дегенеративни заболявания на очите, свързани с влошаване и загуба на зрение.

Защо да пиете сок от моркови всеки ден? Кои са ползите от него?

Очното здраве е само една от причините да пиете редовно прясно изцеден сок от моркови. Антиоксидантите в морковения сок се борят с възпаленията в цялото тяло. Това означава, че сокът от моркови спомага за намаляване на общото възпаление в тъканите и тялото, причиняващо хронични заболявания в бъдеще.

Пресен сок от нар и неговите ползи

Тези антиоксиданти имат полезен потенциал и в превенцията на рак, според greatest.com, цитиран от healthdigest.com. Изследванията показват, че редовното пиене на сок от моркови може да намали риска от рак на хранопровода, белия дроб, стомаха.

Сокът от моркови е много полезен и за бременни, тъй като е наситен с калций, фолати, магнезий, калий, витамин А и витамини от група В. Всички те имат значение за растящия и развиващ се плод.

Морковеният сок е много богат и на витамин С. Той също е антиоксидант, който е особено ценен за имунната система. Витамин С участва в поддържането на сърдечносъдовата система в добро състояние, намалява риска от развитие на болестта на Алцхаймер, ускорява процесите на оздравяване в клетките.

Сок от кактус и неговите ползи за здравето

Трябва да се отбележи, че сокът от моркови съдържа висока концентрация на въглехидрати и захари. Заради това е важно да се внимава с количеството му. Той е беден на фибри, което означава, че не би могъл да ви засити задълго.

Коментирай
Свободно време