Здраве и красота

Напитка за детокс на тялото и силен имунитет

Вкусна и лесна за приготвяне

18.01.2022г. / 11 19ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Умора, чести настинки, лошо храносмилане, неразположения, като главоболие и други... Това са част от симптомите, които подсказват, че тялото ви може би се нуждае от детокс. Хубавото е, че можем да помогнем за този прочистваш процес, консумирайки една приятна напитка – топла или на стайна температура.

Знаете ли, че куркумата, лимонът и джинджифилът са богати на антиоксиданти и са известни със своите противовъзпалителни свойства. Тези три суперхрани спомагат за прочистване на тялото и укрепват имунната система. Ето малко повече за тях.

Малки стъпки за всекидневен детокс на тялото

Куркумата съдържа незаменимото съединение куркумин, известно с това, че предотвратява увреждането на тялото от свободните радикали. Друго вещество в куркумата, липополизахаридът, е известно с антибактериалните и антивирусните си ефекти. Учени смята, че куркумата спомага и за намаляване на неразположенията свързани с артрит, подобрява функцията на черния дроб, благоприятства храносмилането, грижи се за здравето на сърцето, намалява риска от рак и други.

5 чая за силен имунитет

Лимонът

Изключително богат е на витамин С и един от най-полезните плодове за елиминиране на токсините от организма. Лимонът съдържа и други антиоксиданти, витамин В6, мед, калий и други важни хранителни елементи.

Пресният лимонов сок спомага за облекчаване на лошото храносмилане, особено след обилно хранене с по-тежки храни. Също така елиминира свободните радикали, намалява риска от преждевременно стареене, има противовъзпалителни свойства.

Джинджифил

Според западни изследвания, активната съставка на джинджифила гингерол има аналгетичен, успокояващ и антибактериален ефект върху човешкото тяло. Джинджифилът също е добър източник на антиоксиданти, благоприятства храносмилателната система, повишава имунитета, детоксикира, облекчава коремните и мускулни болки.

Свързани статии

В комбинация, тези три съставки са чудесни за приготвяне на детокс напитка за повече енергия, силен имунитет и детокс на организма.

В 500 мл вряща вода добавете около 1-2 с. л. нарязан или настърган обелен корен от джинджифил. Оставете го да ври около 10 минути, след което прецедете и добавете куркумата. Ако ще консумирате тази напитка хладка, а не топла като чай, тогава след като поизстине добавете пресния лимонов сок, който е на вкус. За финал може да добавите и мед, разбира се той е по желание. Детокс напитката може да се консумира по всяко време на деня.

Коментирай