Здраве и красота

Какво прави ежедневната консумация на канела с тялото?

Защо е толкова полезна и важна

13.10.2021г. / 05 33ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Канелата е подправка не само с фантастичен вкус, но и с невероятни качества, полезни за здравето. Тя е с леко пикантен, но същевременно сладък вкус, който придава страхотен вкус на печива, десерти, сладкиши, напитки, ястия, овесена каша, шейкове, смутита. Използва се още от Древността както в кулинарията, така и в народната медицина на много народи, тъй като притежава редица полезни качества.

7 причини канелата да е суперподправка!

Ако използвате канелата колкото се може по-често в ястията си и не забравяте да поръсите по няколко лъжички от нея всеки ден, ето какво можете да очаквате да се случи с тялото и здравето ви.

Кръвната захар се нормализира

Канелата е важна за контрола на кръвната захар. Тя притежава качества, които допринасят за нормализиране нивата на глюкозата в кръвта. В допълнение подобрява чувствителността на клетките към инсулина, което подобрява усвояването на захарите и въглехидратите от храната.

Защо да пиете чая си с канела

Нормализира холестерола

Редовната консумация на канела може да допринесе и за нормализиране на лошия холестерол в кръвта. В канелата се съдържа канелен алдехид, който потиска ензимите в тялото, които създават излишество от холестерол. По този начин се контролира липидният профил в тялото, според healthdigest.com.

Може да намали болката при артрит

Ако страдате от артрит или подобно възпалително заболяване на ставите, знаете колко болка и скованост може да предизвика. Канелата съдържа активни вещества, които позволяват намаляването на тези болки, което облекчава състоянието.

Еликсир с канела и мед за отслабване

Подобрява здравето на устната кухина

Канелата може да подобри дъха ви и да ви спаси от постоянното дъвчене на дъвка. Тя неутрализира неприятната миризма в устата, особено след хранене. Дължи тези свойства на канелените етерични масла в състава си, които не само премахват неприятните миризми от устата, но и предпазват от кариес.

Намалява риска от деменция

Канелата може да помогне и в превенцията на деменция и болест на Алцхаймер, според alzheimers.net. Тя дължи тези свойства на активните вещества в състава си, по-точно на цинамалдехид, който блокира слепването на специфични протеини в тъканите на мозъка, които учените свързват с генезиса на това заболяване.

5 начина, по които канелата прави кожата по-красива

Допринася за добро храносмилане

Канелата може да е полезна и за добро храносмилане. Тя би могла да подпомогне усещането за ситост, да намали болката в корема, да подхрани полезните бактерии в червата. Това увеличава усещането за ситост и намалява образуването на газове и подуване.

Чай от дафинов лист и канела помага за отслабване

Коментирай