Здраве и красота

10 необичайни симптома на киселинен рефлукс

Различни от горчив вкус и парене в гръдната област

03.02.2022г. / 14 02ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

5. Кожни проблеми

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло. Тя покрива цялото тяло. Кожни клетки се срещат и в почти всяка тъкан в тялото, включително под кожата и във вътрешните органи. Ето защо при постоянно възпаление и дразнене от стомашните киселини има вероятност кожата да прояви редица признаци на раздразнения. Възможни са влошаване на акне, поява на екзема, уртикарии, зачервявания и обриви. Проблемите с киселините могат да се отразят и на червата, което да рефлектира върху кожата заради възпалението.

Естествени методи за облекчаване на киселини

6. Дрезгав глас

Заради дразненето на ларинкса вследствие постоянното връщане на киселини, има вероятност гласът ви да спадне или да стане дрезгав. Случва се, когато киселините започнат да навлизат твърде нагоре в гърлото и достигнат гласните струни.

7. Гадене

Гаденето е симптом, който може да се случи по много причини. Една от тях е връщането на киселини. Киселините се натрупват в стомаха, водят до възпаление на лигавицата му, което да доведе до гастрит – възпаление на лигавицата на стомаха. При гастрит много често се появяват и позиви за повръщане, гадене, придружени с болка.

8. Промяна във вкуса на храната

Заради повишената киселинност в устната кухина, вкусовите рецептори могат да бъдат с влошена функция. Така възникват странни промени в усещането за вкуса на храната при страдащите от рефлукс.

4 причини за поява на киселини при тренировка

Свързани статии

9. Хрема

Дразненето на лигавицата на храносмилателния и дихателния тракт може да достигне чак до носа. Това предизвиква поява на лека водниста хрема, която много често се провокира по време на хранене. Много пациенти го считат за настинка, но всъщност е възможно този вид хрема, появяваща се по време на хранене или малко след това, да е провокирана от рефлукс.

10. Често оригване

Оригването на празен или пълен стомах може да е признак на киселинен рефлукс. Дължи се отново на раздразнената от киселината лигавица на стомаха и хранопровода. Честото оригване може да е признак и на язва или гастрит.

За какво може да подсказва хълцането?

Важно! Статията е информативна. Ако имате някой от изброените симптоми или имате различни от тези оплаквания, задължително се консултирайте с лекар.

Коментирай