Здраве и красота

4 причини за поява на киселини при тренировка

На какво се дължи този дискомфорт в стомаха и хранопровода

18.11.2020г. / 05 07ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Връщането на киселини от стомаха към хранопровода е проблем, с който много хора се борят. Той може да възникне по много причини. Възможно е да се появи и по време на тренировка. Най-често киселинният рефлукс се провокира при вдигане на тежести, но не само. Упражненията и интензивните тренировки могат да предизвикат голям натиск върху вътрешната страна на коремната стена, което да причини изтласкване на киселини и стомашно съдържимо в хранопровода.  

Киселинен рефлукс – как да го потиснем с билки?

Какво трябва да направите, ако забележите, че получавате киселини при тренировка?

1. Да преосмислите храната, която приемате преди тренировка. 

Пикантните храни, направени на доматена основа, лук, много фибри, газираните напитки, пържените храни и мазните меса са най-неподходящите храни, които можете да хапвате преди тренировка. Те са тежки, обработват се трудно и изискват време за храносмилане. Ако тренирате след хранене с някои от тези храни вероятността да имате киселини е голяма. Пиенето на кафе също може да се окаже лош избор преди упражнения.

2. Тренирате скоро след хранене. 

За да сте сигурни, че при натоварване храната няма да се върне към хранопровода ви и да предизвика проблеми, хранете се най-малко три часа преди тренировка. Това е сигурен начин да намалите риска от поява на рефлукс заради упражненията, които правите. Най-добре е да се храните с малко количество храна преди тренировката, за да дадете възможност на стомаха си да се справи с храносмилането.

Как да предотвратите връщане на стомашни киселини

Свързани статии

3. Намалете интензивността на тренировката

Колкото по-интензивна е тренировката, толкова по-голям е натискът върху коремната стена и коремната кухина. Това предизвиква покачване на киселините от стомаха към хранопровода и може да причини изгаряща и пареща болка в гърдите. Ако забележите, че киселините се появяват при по-тежки упражнения, намалете интензитета.

4. Може да страдате от гастроезофагеална рефлуксна болест

Връщането на киселини от стомаха може да е признак на започнало страдание, свързано с този симптом. Ако не свързвате киселините с нито една от споменатите по-горе причини, възможно е да страдате от рефлуксна болест. Консултирайте се с лекар, който да определи състоянието ви.

Натурални методи за туширане на стомашни киселини

Коментирай