Здраве и красота

Потенциални рискове за здравето от соевия протеин

Защо най-популярният заместител на млечния протеин може да не е здравословен избор?

07.02.2022г. / 05 33ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Соевият протеин е най-популярната веган алтернатива на суроватъчния млечен протеин и казеина. Тъй като е изцяло на растителна основа, някои биха го определили като здравословен, но всичко зависи от гледната точка. Източниците на протеин са месо, мляко, яйца, млечни продукти.

5 здравословни причини да употребяваме соево масло

Соята съдържа в състава си 9-те незаменими аминокиселини, които се срещат и в животинските продукти. Те имат свойството да насърчават възстановяването и растежа на мускулните клетки. В този смисъл соята може да се сметне за здравословен и пълноценен заместител на суроватъчния протеин, но концентрациите на аминокиселини в състава на соевия протеин са по-ниски, според healthdigest.com.

Едно от най-големите притеснения, свързани със соевия протеин е, че соята съдържа имитиращи естрогена съединения, които могат да потиснат синтеза на мускулен протеин. В допълнение тези естроген-подобни ефекти на соята оказват негативно влияние върху хормоналния баланс.

Сред положителните ефекти от соевия протеин са наличието на желязо, цинк, омега-3 мастни киселини, фибри, калций, витамин D. Соевият протеин не съдържа холестерол. С по-ниско съдържание на наситени мазнини е, отколкото месото и млечните продукти. Въпреки това соевият протеин се произвежда от соя на прах, което предизвиква дебат по отношение на неговите безопасност и хранителна стойност.

3 грешки с протеините, които пречат на диетата ви

Какви са потенциалните рискове и ползи от соевия протеин?

Споровете относно ефектите върху здравето от соевите зърна се въртят главно около високото съдържание на фитоестрогени и изофлавоноиди в тях. Тези съединения имитират естествения естроген в тялото, което може да има доста неблагоприятни ефекти върху здравето, като умора, запек, проблеми с щитовидната жлеза, наддаване или загуба на тегло, според healthdigest.com.

Някои проучвания показват обаче, че изофлавоноидите могат да имат положителни ефекти, като предпазване от рак, сърдечносъдови заболявания, подобрено метаболитно здраве.

4 мита за протеините, които пречат да отслабнете

Според изследване от 2009 година, публикувано в Journal of Medicinal Food, изофлавоноидите в соята могат да са полезни за спортистите. Соевият протеин е богат на ликопен, вид антиоксидант, който спринтьорите и маратонците често използват заради ниското окислително увреждане в мускулите след тренировка.

При усилени и натоварващи тренировки, каквито са кардиотренировките, повишеният оксидативен стрес е рисков фактор за преждевременно увреждане на периферната нервна система, ставите, сухожилията, хрущялите. В такъв случай богатата на фитоестрогени диета би могла да допринесе в защитата на тялото от ефектите на оксидативния стрес.

Какво е грахов протеин и колко е полезен?

Според диетолога Джонатан Валдес, цитиран от healthdigest.com, има и друг притеснителен момент в употребата на соев протеин. Това са примесите и подобрителите в него, като тежки метали, химически елементи, генно-модифицирани съставки. Всички те могат да повишат нивата на общото възпаление в тялото и да създадат условия за поява на заболявания, хормонален дисбаланс.

Коментирай