Здраве и красота

3 грешки с протеините, които пречат на диетата ви

Както и на постигането на перфектната фигура

23.06.2020г. / 12 06ч.
Илияна Николова
Снимка: pixabay

Снимка: pixabay

Протеините са отговорни за много повече процеси в тялото, отколкото само за натрупване на мускулна маса, както много хора мислят. Този макроелемент е част от всяка клетка в тялото и помага за изпълнението на редица жизнени процеси и много ежедневни функции, важни за това да сме здрави.

Изненадващи признаци на дефицит на протеини

Тялото се нуждае от минимум 0,8 грама протеин на килограм телесно тегло на ден. Ако тежите например 75 килограма, ще са ви необходими около 54 грама протеин дневно. Според проучване, проведено върху над 12 хиляди възрастни, цитирано от livestrong.com, получаването на достатъчно протеини на ден помага за поддържане на физическото здрави и нормалните ежедневни функции, включително ходене, което се счита за базово и задължително движение на тялото през деня.

Проучването разкрива също и че недостигът на достатъчно протеин се свързва с по-лошо качество на диетата и здравословното състояние.

8 от най-здравословните мазнини

Жизненоважният макроелемент в храненето е наистина необходим и за да получим необходимите от него ползи трябва да се предпазваме от едни от най-често допусканите грешки с приема му. Кои са те?

Не получавате достатъчно качествен протеин

Диетите на растителна основа са все по-популярни. Месото се демонизира и на него се приписват всякакви опасни заболявания. Затова и все повече възрастни страдат от дефицит на важни протеини, необходими за здравето.

Онова, което би следвало да се премахне от диетата, според Harvard Health Publishing е преработеното месо, както и червените меса в големи количества. Здравословният избор са белите меса, месата без тлъстини, пълнозърнестите храни, бобовите растения, ядките и семената. Освен на качествен протеин те са доставчик и на важни аминокиселини, фибри, витамини, минерали и антиоксиданти.

Защо мазнините са важни за нашето тяло

Важно е да се отбележи, че растителните източници на протеини имат по-малко количество аминокиселини от месните, но с подходяща комбинация на растителните храни все пак може да се доставят на организма всички необходими аминокиселини и протеини за ежедневните нужди. Това констатира проучване от 2017 година, публикувано в Journal of Geriatric Cardiology.

Не започвате деня с протеин

Много хора погрешно смятат, че закуската е прекалено наситена с въглехидрати и затова предпочитат да я пропускат. Специалисти и диетолози са единодушни, че закуската е най-важното за деня хранене и със сигурност не трябва да се пропуска, дори напротив. На нея би трябвало да се набляга най-много, като сутрин е добре да се приемат богати на протеини и полезни мазнини храни. Те са необходими за извършване на всички важни функции в тялото през деня и освен това допринасят за контрола на теглото и кръвната захар.

6 типа телесни мазнини и как да се справите с тях

Здравословната закуска трябва да съдържа полезни протеини, които контролират апетита и ситостта.

Ядете много протеини наведнъж

Една голяма пържола, придружена с протеинов шейк за обяд не е никак добър избор на меню. Това няма да доведе до търсения ефект за трупане на мускулна маса, а може да има и негативен отзвук при храносмилането.

Според проучванията, тялото може да абсорбира около 20 до 30 грама протеин на килограм телесно тегло, не повече. Излишно е да товарите организма си с огромни дози протеини, чийто излишък ще се разгради до глюкоза или триглицериди за съхранение на енергия в мускулите.

Топ 5 източника на растителни протеини

Коментирай