Здраве и красота

Причини да ви се ядат солени храни и как да го предотвратите

Твърде много сол в диетата крие рискове за здравето

13.02.2022г. / 05 32ч.
Илияна Николова
Снимка: isotck

Снимка: isotck

Солта е част от живота. Без нея редица процеси в организма са немислими. Солта и минералните соли участват активно в работата на нервната и сърдечносъдовата система. Те са отговорни за преноса на нервни сигнали, които задвижват мускулите и сърцето. Но една от най-големите грешки, които съвременните хора правят в храненето е прекаляването със солта.

Причини да сте гладни без значение колко често ядете

Солените храни могат да са истинско изкушение. Възможно е да ви се яде солено също толкова натрапчиво, колкото да получите глад за сладко. Но ако прекалявате със соленото има вероятност за това да си има причина. Гладът за сол не е случаен и той има своите възможни обяснения.

Внимание! Статията има информативен характер. Ако изпитвате силен глад за солено, консултирайте се с лекар.

Кои са възможните причини да ви се яде солено толкова силно?

Дехидратация

Ако не пиете достатъчно течности и тялото ви е в състояние на дехидратация, дори и лека, то ще се опита да ви подтикне да ядете повече солени храни. Това е така, защото се активира природен механизъм за задържане на малкото останали течности в организма, които са му нужни за извършване на основни функции. За да овладеете този порив, пийте повече течности и намалете солта в храната.

Различните видове глад

Електролитен дисбаланс

Когато в тялото има дисбаланс на важни електролити, може да изпитвате силен необясним глад за солено. По този начин организмът ви се опитва да възстанови количествата соли, които са му нужни, за да не губи електролитния баланс, необходим за жизненоважни функции, като поддържането на мускулите и сърцето.

Бременност

При бременност често се изпитват странни желания за храни, които преди не са ви се дояждали. Ако сте бременна, има вероятност бременността ви да е в основата на силния глад за солени.

Стрес

Неистов глад за някои храни през бременността – какво означава?

Храненето под стрес е често срещан проблем. Високите нива на стрес могат да провокират глад, който е трудно удържим и е насочен към различни храни, включително много солени.

Какво можете да направите, за да овладеете глада за солено?

Консумирайте цитрусови плодове

Цитрусовите плодове и сокът им имат свойството да потискат желанието за солено. Те притъпяват и глада за сладко, което е допълнителен бонус. Причината да са толкова ефективни се крие в това, че те съдържат много минерали в състава си. Цитрусовите киселини потискат глада за солено и балансират pH-то в организма, което е пряко свързано с наличието или отсъствието на соли в тялото.

Билки

Обилното поръсване на ястията ви с повече билки и подправки задоволява сетивата и намалява желанието за допълнително осоляване на храната. Вместо да добавите още сол към рецептите си, направете ги още по-богати на аромати и вкусове чрез подходящи подправки.

Храни, които потискат глада за сладко (галерия)

Оцет

Оцетът не съдържа почти никакви калории. Не съдържа и натрий. Това го прави подходящ за всякакви хранителни режими. Оцетната киселина има свойството да потиска глада за солено, да балансира pH-то в организма и да придава прекрасен вкус на ястията.

Защо не трябва да чакаме, докато огладнеем много?

Чесън

Чесънът е великолепен, защото има антибактериални и противовъзпалителни свойства. Той се бори с бактериите и микробите в тялото, стимулира имунната система, благодарение на антиоксидантите си. Чесънът придава пикантен и ароматен вкус на ястията, който намалява желанието за допълнително осоляване.

Моркови

Морковите са много богати на минерали. Те са подходящи за контрол на кръвната захар, холестерола, съдържат много малко калории, което ги прави чудесни за спазване на диета. Фибрите в тях допринасят за удължаване на усещането за ситост и намаляват желанието за солено.

Коментирай