Според учени, има 3 различни вида глад – физически, психологически и опортюнистичен. Когато изпитваме физически глад, това е нормалното ни желание да се нахраним. При психологическия глад, ядем задвижени от емоции, били те положителни или отрицателни. Така например, когато сме тъжни, смятаме, че храната ще ни помогне да се почувстваме по-добре. 

Опортюнистичен глад... Случвало ли ви се е в работата, на събитие, да си вземете храна, защото е на разположение пред вас, без да сте гладни или в лошо или приповдигнато настроение?

Важно е да слушате тялото си и да не прибягвате до драстични диети или до онези моменти от ежедневието, в които сте на краен предел на глада си, защото все бързате, закъснявате и т. н. 

Защо това е вредно?

Увеличава се рискът от преяждане

Повечето хора, които пропускат хранене или се хранят нередовно, по-често преяждат, за да компенсират пропуснатата храна. Човешкото тяло се нуждае от здравословно хранене на всеки 3-4 часа. Така се намалява рискът от забавяне на метаболизма, спад на енергията, лош избор на храна. Когато не се храните с часове, кръвната ви захар спада, което води до нужда да се консумира захар.

20 причини да правите всеки ден по 20 клека

Забавяте процеса на отслабване

Гладуването може да даде краткосрочни ефекти, когато искате да отслабнете, освен ако не следвате така наречения фастинг, при който си има „правила“, които се следват за повече ефективност. Когато приемате недостатъчно калории, тялото ви преминава на авариен режим, което го кара да съхранява мазнини и да изгаря още по-малко калории. 

Още по темата

Прибягвате до нездравословни храни

Гладуването не само ви кара да огладнявате много, но е напълно възможно да ви прилошее от ниските нива на кръвната захар. Тогава обикновено хапвате нещо сладко, тестено, което носи само празни калории. 

20 неща, които се подобряват, когато отслабваме

Вредите на здравето си

В дългосрочен план гладуването може да доведе до редица здравословни проблеми, неразположения, хронични заболявания.  Някои от симптомите, съпътстващи глада са затруднена концентрация, усещане за остра болка в стомаха, слабост и замаяност, гадене, раздразнителност, главоболие, безсъние, газове в корема, косопад, анемия и други.