Здраве и красота

5 здравословни причини да ядете повече карфиол

Защо този прекрасен зеленчук е толкова полезен

06.03.2022г. / 05 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Карфиолът е чудесен зеленчук от семейство Кръстоцветни. Той е част от традиционната ни кухня, както и от кухните на много други народи. Това не е случайно. Вкусът и хранителните качества на карфиола са наистина впечатляващи. Той има удовлетворяваща текстура, която може да се трансформира по много различни начини, включително като заместител на ориза. От карфиол може да се прави безглутеново тесто и паста, което прави този зеленчук много предпочитан от хора, страдащи от непоносимост към глутен.

Суров или сготвен карфиол – кой вариант е по-полезен?

Въпреки че е сезонен продукт, карфиолът може да се открие по всяко време на годината. Вкусът му е чудесен, а калориите, които съдържа, са нищожни. Това прави карфиола много подходящ за диети за отслабване и поддържане на фигурата.

Кои са 5-те основни здравословни причини да ядете карфиол по-често?

1. Карфиолът е много богат на фибри.

Фибрите са много ценни и важни. От тях до голяма степен зависи здравето на стомашно-чревния тракт, от който пък зависи и имунната система. Фибрите допринасят за ускоряването на метаболизма, за контролирането на кръвната захар и холестерола, за удължаването на усещането за ситост. Редовната консумация на храни богати на фибри може да допринесе и в контрола на кръвното налягане.

2. Карфиолът е много богат източник на витамини.

Само в една чаша варен карфиол се съдържат около 75% от дневните нужди на организма от витамин С. Имунната система, кожата, метаболизмът, нервната система, сърдечносъдовата система – всички те се нуждаят от повече витамин С, за да функционират правилно. В карфиола се съдържат и големи количества витамин К, който е важен за костите и съсирването на кръвта. Източник е още на безценната фолиева киселина, витамин В6, калий.

Зеле, карфиол и броколи – какво е общото между тях и защо са полезни?

3. Богат на антиоксиданти.

Карфиолът е много богат на антиоксиданти. Те имат мощни противовъзпалителни свойства, които потискат възпаленията в тялото и се борят с атаките на свободните радикали. Оксидативният стрес е причина за редица здравословни проблеми. Редовната консумация на карфиол и други храни, съдържащи антиоксиданти, намалява оксидативния стрес и потиска общото възпаление в тъканите. Това стимулира правилното делене на клетките и може да допринесе в превенцията на някои заболявания.

4. Карфиолът е източник на холин.

Яйцата са едни от най-богатите на холин храни, но карфиолът също не отстъпва. Само в една чаша карфиол се съдържат около 45 милиграма холин, което е около 10% от дневния прием. Холинът е необходим на организма за редица важни функции, предимно свързани с деленето на клетките на ДНК, укрепването на клетъчните мембрани, поддържането на функциите на нервните клетки и нервната система. В тялото ни се произвеждат много малки количества холин, затова е нужно да се набавя чрез храната.

Хапвайте карфиол, за добра памет и храносмилане

5. Карфиолът има противоракови свойства.

Тъй като е много богат на антиоксиданти, карфиолът се бори с възпаленията, които са предпоставка за хронични заболявания и рак. Богат е и на много големи количества сяра, която също има противоракови свойства. Цялото семейство Кръстоцветни са богати на фибри, сяра и антиоксиданти, борещи се с образуването на туморни клетки, причинени от оксидативния стрес.

Коментирай