Здраве и красота

Зеле, карфиол и броколи – какво е общото между тях и защо са полезни?

Групата на кръстоцветните зеленчуци е невероятно полезна!

08.08.2016г. / 12 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Броколите, зелето, брюкселското зеле, карфиолът и кейлът (или къдраво зеле) могат да изглеждат различно, но имат много общо помежду си. Те са от семейство кръстоцветни и имат забележителен ефект върху здравето и организма.

Важно е да се ядат често, защото специалистите ги смятат за суперхрана. Редуването на тези 5 прекрасни зеленчука доставя на тялото незаменими хранителни вещества, които предпазват от различни заболявания и допринасят за красива и стройна фигура.

Кои са най-важните ползи за организма от кръстоцветните зеленчуци?

 

Витамини

На първо място кръстоцветните зеленчуци са препълнени с витамини. В зелето, броколите, кейла, карфиола и брюкселското зеле се съдържат завидни количества витамин А, К и С, както и много от витамините от група В.

Всички те допринасят за подобряване на имунната система и оздравителните сили на организма. Насърчават здравето на кожата, очите и сърдечносъдовата система, подобряват възможностите за зачеване при жените и правят кръвоснабдяването на органите и системите в тялото по-качествено.

Хранителни вещества

Хранителните вещества в кръстоцветните са незаменими и изключително полезни. Тези фитонутриенти участват в множество процеси в организма, които са от значение за здравето и баланса в тялото.

Глюкозинолатите в кръстоцветните зеленчуци не се срещат в повечето растителни храни. Ето защо е важно да се консумират продукти от тази растителна група всяка седмица. Най-добре е да се редуват.

Глокозинолатите имат доказан ефект срещу някои видове рак. Те понижават риска от сърдечносъдови заболявания и намаляват кръвното налягане.

Калций

Ако ви липсва калций, кръстоцветните са важна храна за вас. Те доставят големи количества калций на тялото. Кръстоцветните са богат източник и на витамин К, който допринася за усвояването на калция. Когато консумирате млечни продукти, които допълнително доставят калций на организма, не забравяйте да ги комбинирате с кръстоцветни.

Свързани статии

Фибри

Фибрите в зелето, броколите, карфиола и техните братовчеди са много полезни. Те са по-редки по рода си и не се срещат в същия вид в останалите зеленчуци.

Фибрите подобряват храносмилането и допринасят за отслабването. Те намаляват нивата на кръвната захар и инсулина в кръвта. Това допринася не само за предпазване от диабет, но и за регулиране на теглото.

Можете да приготвите кръстоцветните зеленчуци по много начини. Те са прекрасни както задушени, така и печени и полусурови. Прекрасни са и на пара. Така ще запазите голяма част от техните полезни вещества.

Снимки: iStock

Коментирай