Здраве и красота

Кое е по-важно за отслабване – броенето на калории или видът им?

Кой метод за контрол на теглото да изберете

04.03.2022г. / 06 02ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Вечният въпрос в диетите е дали да броите калориите или да се фокусирате по-скоро върху вида на консумираните хранителни вещества. Макронутриентите са основните хранителни единици, от които е съставена храната ни и от които тялото ни има нужда. Това са протеини, мазнини, въглехидрати, фибри. Организмът се нуждае от всеки един от тях, за да функционира в баланс. Най-честото, което правим, за да отслабнем, е да премахнем въглехидратите или мазнините от диетата си. Такива драстични мерки са ефективни, дават бързи резултати, но могат да са потенциално опасни за здравето.

Навици на хората, които успяват да задържат теглото си след отслабване

От друга страна, броенето на калориите се е доказало като базисен ефективен метод за редуциране на теглото. По правило, ако консумирате по-малко калории, отколкото изразходвате, ще отслабнете.

Въпросът кой от двата метода е по-ефективен мъчи много специалисти по хранене. Диетологът и специалист по двигателни режими Амелия Филипс се опитва да даде отговор на тези въпроси през bodyandsoul.com.au. Отговорите не са еднозначни и това е причината отслабването да е толкова объркващо. Едно от най-важните неща, които трябва да се съобразят, са индивидуалните и лични здравни нужди.

Какво се случва, ако се концентрирате само върху броенето на калории?

Всяка успешна диета има един общ принцип – калориен дефицит. Ако приемате по-малко калории, а изразходвате повече, управлението на теглото ще бъде по-лесно. Много хора не успяват да отслабнат, защото не са наясно колко калории се съдържат в различните храни. Не е задължително да ги броите абсолютно точно. Достатъчно е да сте наясно, че в иначе здравословното ви плодово смути с мляко, парченца черен шоколад и фъстъчено масло могат да се съдържат до 500 калории. И също, че в иначе полезния зехтин се съдържат до 800 калории за 100 мл.

Съвети за отслабване, които нямат общо с диета и упражнения

Когато сте наясно с това колко калории носят здравословните храни, които избирате, ще се учудите колко лесно сте надвишавали препоръчителния максимум от калории за деня. Това е и една от причините усилията ви да не са довели до успех досега.

Много хора се шокират, когато разберат, че в един бургер се съдържат между 600 и 800 калории, защото за да отслабнат, се нуждаят от не повече от 1200 до 1500 калории на ден в зависимост от двигателната активност. Намаленият прием на калории често води до усещане за глад, а малцина устояват на глада.

Какви са минусите от броенето на калории?

Броенето на калориите може да отнеме от радостта от храната. Постоянното пресмятане на калориите може да повиши нивата на стрес, да предизвика психическо и емоционално усилие, което често води до провал. Съществуват и други здравословни фактори, като инсулинова резистентност, стрес, сън, безсъние, хормонален дисбаланс, които вкупом могат да попречат на отслабването въпреки калорийния дефицит, който сте постигнали.

4 неща, които да правите всеки следобед за успешно отслабване

В този смисъл, броенето на калории може да не е достатъчно, за да отслабнете в някои случаи. Въпреки че е вярно, че трябва да сте в калориен дефицит, за да свалите излишните килограми, това невинаги може да е достатъчен фактор.

Какво се случва, ако се концентрирате върху хранителните вещества (макронутриентите), които консумирате?

Фокусирането единствено върху приема на здравословни хранителни вещества е друг метод в диетите, който също може да донесе успех. Но той също може да доведе и до провал, защото всяка храна има своите калории. Полезните и считани за здравословни храни могат да ви провалят в отслабването, ако не вземете предвид тяхната енергийна стойност.

Така например ядките, зехтинът, авокадото, киноата, зърнените и пълнозърнестите варианти на рафинираните храни, които избягвате, са доста калорични. Ако ги похапвате в големи количества, без да взимате предвид калориите им, няма да отслабнете, дори може да напълнеете.

Трябва ли да броим калориите, за да отслабнем?

В 100 грама ядки се съдържат между 500 и 700 калории, което се равнява на обилна порция от месо, зеленчуци, паста, пица, например. Същото важи и за зехтина и авокадото, които са много богати на мазнини. Пълнозърнестите храни също спадат към категорията на висококалорични храни.

Овесените ядки например, които много хора консумират на закуска, всъщност са много калорични и могат да не помогнат в отслабването, дори напротив. Ако ядете пълна купа с овесени ядки, вкусно придружена от кисело мляко, плодове, фъстъчено масло, черен шоколад, това може да ви донесе повече от 1000 калории. Ако не сте се замисляли за това досега, време е да го направите.

Млечните продукти също се нареждат до останалите висококалорични храни, защото в тях се съдържат много мазнини. Само в 100 грама сирене, например, се съдържат между 300 и 400 калории. И въпреки че всички тези и още здравословни храни са заредени с ценни хранителни вещества и макронутриенти, невзимането на калориите им предвид може да обърка контрола на теглото.

Плодове за отслабване – най-добрите сред тях

Едно от предизвикателствата в този метод на хранене е контролът на порциите. За да бъде успешен, трябва да се съобразяват строго не само размерите на порциите, но и съотношението на макронутриентите в тях. Всяка порция трябва да съдържа всички макронутриенти – протеини, мазнини, въглехидрати, фибри в правилно съотношение. Най-голям дял се пада на въглехидратите и фибрите. Те са основен източник на енергия и контрол на кръвната захар. Следвани са от протеините. Мазнините са на последно място, като те трябва да заемат най-малка част от порцията.

Как да отслабнете лесно и здравословно след 50?

Ползите от този метод на хранене за контрол на теглото са високи нива на енергия, усещане за ситост за дълго време, здравословна доставка на ценни микроелементи, добра мозъчна функция, добро настроение, предпазване от рязко огладняване.

Какви са минусите при фокусирането върху макронутриентите?

Минусите при този метод на хранене са свързани с недобрия контрол върху оформлението и големината на порциите. Съществува риск да не оформите точно порциите си, което да доведе до провал в диетата.

Коментирай