Здраве и красота

Любимите 8 бюти ритуала

За красива, сияеща и гладка кожа

22.03.2022г. / 16 02ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всички мечтаем за сияеща, жизнена и здрава кожа. С напредването на възрастта обаче става все по-трудно да я поддържаме в бляскаво състояние. Можем лесно да се изгубим в морето от козметични продукти и процедури в търсене на най-добрата рутина за нашата кожа. В това лутане се случват и най-големите грешки с кожата, заради които вместо да подобрим състоянието и външния ѝ вид, ние я стресираме и състаряваме преждевременно.

Едно е сигурно обаче – има няколко задължителни стъпки в рутината за красива и здрава кожа, които са неизменни и които е добре всяка жена да включи в ежедневния си режим.

Сред тях са редовното почистване на кожата, добрата хидратация, дълбокото овлажняване, подхранването отвън и отвътре, ексфолирането.

Самата аз имам проблемна кожа. От години се боря с мазна, чувствителна и склонна към акне кожа, което прави избора на точните продукти и ритуали за сияеща кожа истинско предизвикателство. Признавам си, че е изкушаващо да пробвам всички възможни примамливи продукти за красива кожа, но това не би било добра стратегия. Откъде знам това ли? От личния си опит и грешките, които съм допускала в търсене на точната рутина за моята кожа.

Когато избираме продукти за нашата кожа е важно преди всичко да сме наясно с нейния тип. Това ще стесни кръга от продукти и ще направи избора по-лесен и конкретен, по-адекватен за кожата. Но когато става въпрос за ритуали за красива и здрава кожа, общовалидните методи за поддържането ѝ са незаменими и задължителни. Те ще помогнат на кожата да сияе, да бъде здрава, жизнена и бляскава, да не губи еластичността си и да забави естественото стареене.

В духа на женския месец, в който отбелязваме и най-женския празник 8 март, ще споделя моите любими 8 бюти ритуала за красива и здрава кожа.

1. Измиване и освежаване с хладка вода. 

Горещата и твърде топла вода пресушава кожата, изсмуква естествената ѝ влага и ускорява процесите на стареене. Ледено студената вода пък я стресира прекалено. Можете да редувате топла и студена вода в рутината на измиване и почистване на лицето за добро кръвообращение, но не прекалявайте с екстремните температури. Придържайте се към хладката или леко топла вода. Нормалните температури помагат на влагата да се задържи в кожата, а тя да остане хидратирана. Това ще помогне да я предпазите от свръхсекреция на себум при мазна кожа или пък от лющене, ако имате суха кожа. 

2. Почиствайте редовно лицето си.

Кожата не може да бъде здрава и жизнена, ако не се почиства достатъчно добре всеки ден. Гримът и замърсяванията трябва да бъдат старателно премахнати, за да не причиняват щети на кожата. За целта обаче трябва да се избере подходящ продукт. Много почистващи продукти не премахват изцяло наслагванията, замърсяванията и остатъците от грим. Други имат недостатъци, свързани с пресушаване на кожата и създаване на усещане за опъване.

Мицеларната вода на BABÉ беше невероятна изненада за мен, защото съчетава почистване, подхранване и хидратиране. Тя е всичко, от което кожата се нуждае без значение от типа ѝ. Мицеларната вода има пребиотично действие, което спомага за нормалния баланс на микробиома. Почиства, отстранява грима без остатъци и същевременно тонизира лицето, нежната кожа около очите и устните без дори да се налага да изплаквате.

Натуралните съставки и пребиотичният ефект на мицеларната вода на BABÉ са щадящи и към най-чувствителната кожа, като същевременно са безпощадни към замърсяванията и остатъците от грим. Мицелите улавят нечистотиите и ги неутрализират. А най-хубавото е, че кожата не се усеща опъната и пресушена. Благодарение на антиоксидантното действие на този продукт тя е омекотена, дълбоко хидратирана и подхранена.

3. Хидратирайте отвън и отвътре.

Добрата хидратация и дълбокото овлажняване са незаменим ритуал, който трябва задължително да присъства в рутината. Пийте повече вода. Избягвайте подсладени напитки, които причиняват възпаления и преждевременно стареене на кожата. Прилагайте хидратиращи продукти сутрин и вечер според типа кожа.

4. Ексфолирайте редовно.

Ексфолирането стимулира обновлението на кожните клетки, тяхната регенерация и премахва мъртвите клетки. С този ритуал ще помогнете на кожата си да сияе, ще я освободите от наслагванията, причиняващи запушвания на порите. Тенът на кожата ще се избистри, а текстурата ѝ ще се подобри.

Сухата кожа не се нуждае от твърде често ексфолиране – не повече от веднъж на седмица, понякога и на по-редки интервали.

Мазната и комбинирана кожа е добре да се ексфолира веднъж или два пъти на седмица.

5. Правете подхранващи маски.

Един от задължителните ритуали за красива и здрава кожа са подхранващите маски. Подарявайте тази грижа на кожата си, защото тя заслужава всички онези естествени витамини, минерали и антиоксиданти, намиращи се в природните продукти. Приготвяйте маски с натурални продукти, които съдържат всички полезни вещества, от които кожата се нуждае. Не забравяйте и да наблягате на плодовете и зеленчуците в храненето. Полезните протеини и мазнини също са от значение за здравето на кожата отвътре.

6. Почиствайте пособията за грим редовно.

Важна част от ритуалите за красива кожа е не само нейното почистване, но и почистването на четките и тампоните за грим. По тях се задържат мръсотия, остатъци от грим, влага, мъртви кожни клетки. Всички те вкупом създават условия за възпаления на кожата, зачервяване, раздразнения, повишена секреция на себум, които влошават нейното състояние.

7. Стимулирайте кръвообращението в кожата.

Колкото по-добро е кръвообращението в кожата, толкова по-сияеща и подхранена е тя. За целта можете да използвате ролер масажор за лице. С негова помощ се стимулира кръвният поток, лимфният дренаж, изглаждат се фините линии и се стимулира обновлението на клетките на кожата. Разширените пори се свиват и се намалява видимостта на тъмните кръгове. 

Препоръчително е при масажа с ролер да използваме етерични масла като лавандулово масло, хидратиращи серуми или кремове (продуктите, които са част от вашата грижа за кожата). Благодарение на масажа и подобряването на кръвообращението, ценните съставки на тези продукти ще проникнат още по-добре в кожата и ще имат по-силен възстановяващ и подхранващ ефект.

8. Пълноценен сън.

Последен, но в никакъв случай не на последно място, е здравият и пълноценен сън. Сънят за красота е незаменима част от ритуалите за здрава кожа. Благодарение на качествената почивка на тялото се извършват всички необходими за кожата процеси, каращи я да сияе и да остане млада за по-дълго. Опитайте се да си лягате по едно и също време всяка вечер. Осигурете си продължителен и непробуден сън в продължение на 8 часа, за да се събудите свежи, без тъмни кръгове и подутини около очите, и с неотразима гладка кожа.

Снимка: Laboratorios BABÉ; iStock

Коментирай
Свободно време