Здраве и красота

Трябва ли да правите високоинтензивни тренировки всеки ден за отслабване?

HIIT тренировките са добър начин за изгаряне на мазнини

15.03.2022г. / 13 42ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Високоинтензивните интервални тренировки (HIIT) са популярен начин за изгаряне на повече мазнини за по-кратко време, изграждане на стабилна и развита мускулатура, цялостно извайване на тялото и фигурата. При този тип упражнения се редуват интервали с висока и ниска интензивност, като според womenshealthmag.com това е прекрасен начин за изграждане на мускулатура и топене на мазнини. HIIT тренировките имат потенциал и за отслабване, стига да се провеждат разумно и да се спазва хранителен режим.

Защо продължителна тренировка не означава по-добър успех?

Ако все пак решите да ги включите в тренировъчната си програма, вероятно ще се запитате дали да правите високоинтензивни интервални тренировки всеки ден. Звучи изкушаващо да прекарвате малко време в тренировки, а същевременно да изгаряте повече калории. Всеки би се изкушил от това, особено в забързаното си ежедневие, в което често не остава много време за изпотяване в залата.

Системата HIIT е широка и обхваща много различни типове тренировки, включително кардио и силови упражнения. Ако сте начинаещи и се докосвате тепърва до високоинтензивните тренировки, healthdigest.com съветва да изберете даден вид кардиоупражнение, което ви е познато и да го включите в стандартните си тренировки.

Например, ако тичате между 30 и 60 минути, можете да включите висок интензитет в тази стандартна тренировка. Тичайте с висок интензитет (спринт) в продължение на 30 секунди, след това тичайте с бавно темпо за същото време. Редувайте така двата интензитета за период от 30 минути за начало, като постепенно увеличавате времето с натрупване на опит и издръжливост.

Разликите между аеробни и анаеробни упражнения и ползите от тях

При HIIT тренировките се съкращава цялостното време на тренировка, като се включват интервали с висок интензитет. Така ако сте свикнали да тичате без почивка с едно и също темпо в рамките на 60 минути, с добавянето на интервали с висок интензитет ще скъсите цялостното времетраене на тренировката, но ще повишите пулса си на максимум. Целта е да се изгорят колкото се може повече калории за по-кратък период.

Според сертифицирания треньор Адам Розанте, цитиран от womenshealthmag.com, по време на високоинтензивните интервали от тренировката трябва наистина да настъпите здраво, да дадете всичко от себе си, за да имат ефект. Половинчатите усилия не водят до прогрес и до същите резултати, до които биха довели високият интензитет и старателното изпълнение на упражненията.

3 ефикасни упражнения, ако имате само 20 минути

Трябва ли да правите HIIT тренировки всеки ден за отслабване?

Краткият отговор е не. Високоинтензивните тренировки изискват по-голям ресурс от тялото, съответно се налага и добра почивка, за да бъде тренировката ефективна и за да могат мускулите да се възстановят достатъчно добре след това.

Достатъчно е да правите високоинтензивни тренировки няколко пъти в седмицата. Няма нужда да го правите ежедневно. През останалото време можете да провеждате любимите си силови тренировки, упражнения с тежести, кардиотренировки. HIIT тренировките са чудесно допълнение към тренировъчния режим и могат да ускорят процеса на изгаряне на мазнини, но през останалото време трябва да се спазва необходимия двигателен и хранителен режим.

Упражнения, подходящи за тренировка вечер

Според Розанте, достатъчно е да правите високоинтензивни интервални тренировки два до три пъти в седмицата. За добра форма и изваяна стегната мускулатура се съсредоточете върху силовите тренировки за определени части на тялото в различни дни. Така ще дадете максимално качествено време на мускулите да се възстановят.

Коментирай