Здраве и красота

Защо е добре да ядете салатата след вечерята?

Интересни причини да размените местата на блюдата

14.03.2022г. / 13 07ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Свикнали сме да се храним с последователно установени модели. В тези модели влиза салатата, предястието, основното и десертът. Но какво ще се случи, ако размените подредбата на ястията си, най-вече на вечеря?

Ако консумирате първо основното, а след това салатата, този ритуал може да има някои наистина забележителни ползи за здравето и за фигурата. Всъщност има редица ползи от тази практика, според healthdigest.com. Консумацията на свежи зеленчуци след основното хранене може да улесни храносмилането и да намали порцията на основното хранене. Ако знаете, че след основното трябва да си оставите място за салатата, това ще ви помогне да контролирате порциите, да намалите теглото си и да се насладите на всички ползи, които витамините, фибрите и минералите в зеленчуците имат.

Супер ранната вечеря помага в изгарянето на мазнини

Яденето на салатата след основното хранене може да помогне на всеки, който се бори с храносмилателни проблеми и запек, трудно усвоява храната, особено вечер. Подправянето на салатата със зехтин има успокояващи храносмилателния тракт свойства, като спомага за по-лесното изхождане, намаляване на подуването и образуването на газове. Зехтинът подпомага производството на стомашно-чревни пептиди, които допринасят за по-доброто разграждане и усвояване на храната.

Още една причина да консумирате салатата след основното е да контролирате порциите. Знаейки, че ще имате салата след основното и ще трябва да си оставите място за нея, ще хапнете по-малка порция от по-тежкото основно ястие. Това ще ви помогне да ядете по-малко като цяло и ще ви е в помощ при намаляването на калорийния прием.

Много хора имат навика да похапват нещо сладко или калорично късно вечер преди лягане. Обилната салата след основното на вечеря може да ви помогне да се откажете от този навик. Салатата ще замести десерта, защото ще ви остави сити за дълго време. Може да не замества десерта по сладост, но по обем и засищане определено ще помогне. Можете да поръсите салатата си с няколко сушени плода, които ще дадат сладост и усещане за десерт.

Какво да вечеряте, ако спазвате диета?

Салатата може да ви помогне за по-спокоен сън през нощта. Пресните зеленчуци ще допринесат да се предпазите от посягане към калорична солена или сладка храна преди лягане. Ситостта, която фибрите в зеленчуците дават, ще ви предпази от жадуване за допълнителни калории. Късните закуски често са наситени с мазнини, които са не особено здравословни, захари и изобщо излишни калории, от които тялото няма нужда. Обработването им от организма късно вечер затруднява съня и го прави по-неспокоен.

Навици вечер, които помагат за отслабване

Нездравословните храни късно вечер ни карат да се чувстваме неспокойни, подути, заспиваме трудно или се будим често през нощта. Ако сте напълнили стомаха си със здравословна салата преди това, вероятността да ви се дояде нещо преди лягане е значително по-малка. Зеленчуците са пълни с фибри, минерали и витамини. Освен това повечето от тях са нискокалорични. Добри доставчици са на калий и магнезий, които имат успокояващ ефект за нервната система и храносмилателния тракт.

Коментирай