Здраве и красота

Какво се случва в тялото, ако ядете броколи всеки ден?

Ползи за здравето от редовната консумация на броколи

17.03.2022г. / 05 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Броколите са чудесен зеленчук от семейство Кръстоцветни, които имат множество ползи за здравето. Те са много бедни на калории, но същевременно богати на фибри, антиоксиданти, минерали и витамини. Благодарение на хранителните вещества в състава си броколите имат свойството да подобряват цялостното здравословно състояние.

Храни, които задължително се ядат сурови

Ако консумирате броколи всеки ден, това може да има много ползи за здравето, но прекаляването с количеството кръстоцветни зеленчуци може да има и някои негативни странични ефекти.

Какво се случва в тялото, ако ядете броколи всеки ден?

Подпомагат храносмилането

Заради богатото наличие на фибри в състава си броколите стимулират червата и могат да ускорят метаболизма. Фибрите дават тласък на чревните движения и подхранват полезните бактерии в червата. Това улеснява обработката на хранителните вещества и извеждането на отпадъците от организма. Редовната консумация на броколи и други храни, богати на фибри, може да облекчи запека.

По-добър имунитет

Броколите са много богати на витамин С. Той подпомага функциите на имунната система и допринася за борбата с възпаленията, тъй като е мощен антиоксидант. Витамин С играе съществена роля и за изграждането и здравината на костите.

Ефективна диета с броколи

По-нисък риск от диабет

Когато включите повече фибри в храненето всеки ден, благодарение на плодовете и зеленчуците, това ще намали риска от диабет. Фибрите имат свойството да забавят усвояването на въглехидратите, което поддържа нивата на кръвната захар стабилни. Когато нивата на глюкозата се поддържат в стабилно състояние за постоянно, това значително намалява риска от метаболитни смущения и наднормено тегло.

Повече калий

Калият е ценен минерал, който отговаря за контрола на сърдечносъдовата и нервната система. Благодарение на него се контролира кръвното налягане. Той е важен и за преноса на импулси от нервната система към мускулите и сърцето, тъй като действа като електролит.

5 храни, изгарящи повече калории, отколкото съдържат

Свързани статии

Ще повишите приема на витамини

Ако ядете броколи всеки ден, общият ви прием на витамини ще нарасне. В тях се съдържат витамин С, витамини от група В, витамин А, К, фолиева киселина. Всички те имат своите специфични функции, според клиника Майо. Витамините и минералите в броколите действат като антиоксиданти, които подобряват метаболизма, борят се с възпаленията, стимулират правилния синтез на ДНК клетки.

По-нисък риск от рак

Отново благодарение на антиоксидантите в състава си, броколите са чудесно средство да намалите риска от рак. Редовната им консумация ви зарежда с повече антиоксиданти, които пречат на формирането на злокачествени клетки в тялото. Едновременно с това потискат възпаленията и оксидативния стрес.

Защо трябва да ядем броколи по-често?

Газове и подуване

Има обаче и странични ефекти от честата консумация на броколи. Това важи за всички от семейство Кръстоцветни. Голямото количество фибри в тях, както и серните съединения и специфичните въглехидрати в тях, могат да доведат до храносмилателни проблеми, според Livestrong.com.

Коментирай