Здраве и красота

4 причини да ползвате кокосово масло в грижа за ноктите

То се комбинира и с други масла

17.03.2022г. / 11 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

В основата на красивите женски ръце са здравите и добре поддържани нокти. Какво да правим, ако ноктите ни са меки, растат бавно, чупят се? Можем да се доверим на кокосовото масло. То има редица приложения в грижата за нашата красота.

Богато на витамини и мастни киселини, лесно абсорбиращо се от кожата, леките масажи с него, могат да подобрят здравето на ноктите. Кокосовото масло се комбинира чудесно с бадемово масло, масло от авокадо, които също са едни от най-добрите масла за красотата на ноктите.

15 начина да ползвате кокосово масло за повече красота

За по-силни нокти

Включването на кокосово масло в грижа за ноктите, може значително да подобри тяхното състояние. Тънките, чупливи нокти са трудни за поддържане, а маникюрът рядко се задържа повече от ден-два. В някои случаи чупливите нокти могат да бъдат болезнени, да увеличат риска от появата на гъбички. От друга страна, редовното им масажиране с кокосово масло помага за подобряване на влагата в ноктите. По този начин се постига повече здравина и гъвкавост на нокътната плочка.

Маникюр с нежност

При разрошени кожички

Те могат да са много досадни и болезнени, а също така осигуряват благоприятна среда за бактериите и гъбичките. Разрошените кожички винаги загрозяват маникюра, особено ако се изкушим да ги откъснем. Причините за влошаването на кожата около ноктите могат да бъдат много – домакинстване без ръкавици, агресивни препарати за почистване на дома до които се докосваме, твърде агресивни към кожата на ръцете сапуни, дезинфектанти, дефицит на витамини и минерали и други.

Тук масажът с кокосово масло също може да помогне да се възстанови кожният баланс и кожата да стане по-здрава и красива.

Свързани статии

При релефни нокти

Ако се вгледате внимателно в ноктите на ръцете и краката си, прокарате пръст по нокътните плочки, може да усетите неравности, вълнички. Това са хребетите на ноктите. Приличат на вертикални или хоризонтални линии, които сякаш разцепват нокътната плочка. Появата им често се дължи на дехидратация в ноктите, а при рязане ноктите може и да се чупят. И тук кокосовото масло може да помогне за възстановяване на хидратацията и подобряване текстурата на ноктите.

Превенция срещу гъбички по ноктите

Гъбичките по ноктите могат да бъдат упорити за лечение, затова винаги трябва да се консултираме с дерматолог. От друга страна кокосовото масло има естествени антимикробни свойства и се смята, че когато то е част от нашата рутина в грижа за ноктите, може да намали риска от появата на гъбички. Както споменахме в предните редове, когато ноктите и кожичките изсъхнат и се напукат, бактериите и гъбичките бързо се настаняват в нокътното легло и причиняват инфекции.

Коментирай