Здраве и красота

8 причини за слаби и чупливи нокти

Какво може да отслабва здравината на нокътя и да го прави податлив на лющене, разслояване и чупене?

19.01.2021г. / 14 47ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Състоянието на ръцете и ноктите може да разкрие много повече за здравето, отколкото предполагате. Ако вътрешното състояние на организма е балансирано, не е налице недостиг на важни минерали и витамини, ноктите са гладки, розови и здрави. Ако обаче ви липсва някакъв важен елемент или страдате от някакъв здравословен проблем, това се отразява на състоянието на ноктите. Значение има и храната, която приемате, дали сте добре хидратирани и каква допълнителна грижа полагате за ноктите си.

Какво трябва да знаем за лаковете за нокти

Ако ноктите ви се чупят лесно и губят своя блясък, вижте какви могат да са причините за това.

Гризане на ноктите

Ако имате лошия навик да гризете ноктите си, дори да не го правите до живеца на нокътя, това се отразява изключително зле на състоянието им. Освен че ще станат крехки и чупливи, ноктите могат да се разболеят и от гъбични и бактериални инфекции заради микроорганизмите, които живеят в устната кухина и които могат да засегнат подлежащите тъкани на нокътя при гризане.

7 лесни начина да стимулирате растежа на ноктите

Дефицит на желязо

Ако имате вдлъбнати и нацепени нокти, които лесно се чупят или лющят, това може да е отражение на дефицит на желязо, който имате. Желязото участва в синтеза на хемоглобин – молекула, която пренася червените кръвни клетки и кислорода до всички тъкани в тялото, включително и до ноктите.

Дефицит на витамини от група В

Витамините от група В са важни както за доброто състояние на нервната система и мускулатурата, така и за кожата и ноктите. При чупливи нокти много често се наблюдава и дефицит на витамини В. Ето защо при такъв дефицит се препоръчва прием на биотин или витамин В7.

Как неправилното рязане на ноктите води до инфекция

Нанасяте крем за ръце само вечер

Грижата на ръцете изисква постоянство. Ако нанасяте крем само вечер, това не е достатъчно. През деня кожата на ръцете и ноктите са изложени на силно негативното влияние на сапуни, мокри кърпички, вятър, слънце, студен въздух, които вкупом предизвикват доста увреждания.

Злоупотребявате с антибактериалните гелове за ръце

В сезона на грипа и настинките специалистите препоръчват често миене на ръце и употреба на антибактериални санитарни гелове, които имат бактерициден ефект. Тези средства помагат за превенцията на вирусни и грипни инфекции, но от друга страна увреждат флората на кожата и я правят уязвима, включително и ноктите. Не прекалявайте с употребата на такива средства.

Какви са възможните причини за разслояване на ноктите?

Държите лака за нокти твърде дълго

Вредните съставки в лаковете за нокти увреждат състоянието на ноктите и ги правят чупливи. Колкото по-дълго лаковете стоят върху ноктите, толкова по-слаби стават те.

Кои масла да ползвате за заздравяване на ноктите?

Използвате лакочистител с ацетон

Съществуват алтернативи на стандартния лакочистител с ацетон. Тази съставка е твърде агресивна за ноктите и може да предизвика лесна чупливост. Избирайте продукти без ацетон.

Не нанасяте база за нокти

Една от задължителните стъпки в оформянето на маникюра е нанасянето на база под лака. Тази стъпка много често се пропуска в домашни условия. Съприкосновението на ноктите директно с лаковете прави нокътната плочка уязвима и я уврежда. Базата за нокти създава преграда между ноктите и вредните съставки в лаковете, като допълнително подхранва тъканта под тях с витамини.

Важни неща, които трябва да знаем за гъбичките по ноктите

Коментирай