Здраве и красота

Полезни етерични масла при запушен нос

Отпушете носа с помощта на природни средства и ухания

23.03.2022г. / 10 52ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Запушеният нос е най-често срещаният проблем при вирусни инфекции, настинки, алергии. Хремата може да затрудни значително дишането и да направи дните и нощите ви истински непоносими. В такива моменти често се прибягва до капки за отпушване на носа с бърз ефект.

Защо силното издухване на носа е опасно?

Сред най-ефективните в това отношение са капките и спрейовете за нос, съдържащи ксилометазолинов хидрохлорид. Тази активна съставка обаче е колкото ефективна, толкова и натоварваща носната лигавица. Ксилометазолиновият хидрохлорид има един страничен ефект при твърде често и продължително прилагане – той може да пресуши лигавицата на носа,  което може да доведе до дискомфорт и проблеми впоследствие.

Ето защо е добре да се обърнете и към някои щадящи и здравословни, не агресивни методи за отпушване на носа. Сред тях са етеричните масла.

Внимание! Статията има информативен характер. Ако страдате от упорита хрема, задължително се консултирайте с лекар.

Как да използвате етерични масла при запушен нос?

Най-подходящият начин за използване на етерични масла е дифузерът. С негова помощ се разпръскват ароматните молекули из въздуха в помещението, като по този начин вдишването им облекчава запушения нос.

За какво подсказват различните видове хрема?

Другият начин, който е също толкова ефективен, е директното помирисване на етеричното масло. Можете да го правите от напоен памучен тампон или от шишенцето. Трябва да сте по-внимателни обаче, защото ароматите са много по-наситени от толкова близко разстояние. Не допирайте твърде близо тампона до носа си.

Можете и да нанесете етеричното масло директно върху кожата. Тук също трябва да се има предвид, че повечето етерични масла са много концентрирани и нанасянето им върху кожата е добре да става в компанията на базово масло. Тоест, препоръчително е да разредите етеричното масло в базово масло, така че да го направите поносимо за кожата.

Кои са най-добрите етерични масла при запушен нос?

Масло от лайка

Лайката има противовъзпалителни свойства, които облекчават запушен нос и спомагат за отпускане на набъбналата лигавица. Това етерично масло има релаксиращ ефект, което допълнително отпуска и предразполага организма да се справи с инфекцията.

5 грешки, които влошават настинката

Масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво е добър приятел и помощник в грижата за красотата. То обаче има свойството и да отпушва запушения нос. Също така има мощни противовъзпалителни и антибактериални свойства, благодарение на които неутрализира патогените в лигавицата на носа. Тъй като маслото от чаено дърво е много наситено, избягвайте да го прилагате директно или да го вдишвате. Правете го след разреждане.

Масло от евкалипт

Маслото от евкалипт има много успокояващ ефект. То създава усещане за изстудяване. Има изразени антивирусни свойства и отпушва запушения нос.

Масло от мента

Ментата също охлажда кожата и създава усещане за моментално облекчение. Тя има свойството да отпушва носа бързо и да потиска възпалението в лигавицата.

5 начина да облекчите хремата

Масло от лавандула

Нежно и деликатно, с приятен аромат, маслото от лавандула е чудесна грижа за запушения нос. То облекчава хремата и кашлицата, ако се вдишва. Има много релаксиращ ефект върху нервната система, което помага и за добър сън.

Коментирай
Здраве и красота