Здраве и красота

5 грешки, които влошават настинката

Какво не трябва да правите, за да помогнете на имунната система

19.11.2021г. / 09 34ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Колкото и да се пазите, не можете да избегнете настинките напълно. Около нас витаят стотици вируси. Почти невъзможно е да се скриете от тях. Човек боледува средно по 3 пъти годишно от някаква вирусна инфекция, най-често това са така наречените настинки, за които повечето хора не подозират, че са предизвикани от вирус.

Методи за по-бързо справяне с вирусите и настинките

Повечето настинки продължават между 3 и 5 дни. Обикновено протичат със запушен нос, болно гърло, дразнене, кашлица, температура. Преминават сравнително леко и без усложнения. При някои хора може да се наблюдава само леко неразположение, лека хрема или леко зачервено гърло без температура.

Проблемът е, че много хора допускат грешки, които могат да влошат настинката и да направят справянето с нея истинско предизвикателство за имунната система. Тя не е вездесъща и не може да се разчита само на нея в битката с вирусите и настинките. Грешките, които допускаме в ежедневието си могат да утежнят настинката, да предизвикат по-силни симптоми и да удължат процеса на възстановяване. Това смята доктор Тина Тан, специалист по инфекциозни болести в детската болница Ann & Robert Lurie в Чикаго, цитирана от realsimple.com.

Чайове за настинки и грип, помагащи при кашлица и хрема

Кои са грешките, които могат да направят настинката по-сериозна?

Не намалявате интензивността на тренировките си

Тренировките са част от здравословния начин на живот. Те стимулират процесите на имунната система, като ни правят по-устойчиви на атаките на вирусите и настинките. Когато обаче се разболеем идва момент, в който трябва да намалим интензитета на тренировките, а понякога да ги преустановим за известно време. Ако не го направим, имунната ни система страда, имунните защити падат и справянето с настинката става по-сложно за организма. Почивайте си, ако сте болни. Това е по-добрият избор.

Не си признавате, че сте болни

Една от най-често срещаните грешки е да не си признавате, че сте болни. Невзимането на навременни мерки за повишаване на имунитета и по-бързото оздравяване могат да влошат настинката. Докато отказвате да признаете, че сте болни, нещата може да се усложнят.

Какви рискове крият нелекуваните настинка и грип?

Не се наспивате

Важно е сънят винаги да бъде продължителен, пълноценен и редовен. Това е още по-важно, когато сте болни. Сънят има възстановяваща функция за всяка клетка в тялото. Достатъчният сън помага на имунната система да се пребори с предизвикателствата, които вирусите и настинките ѝ предлагат. За да оздравеете по-бързо, направете всичко възможно да спите повече.

Свързани статии

Пиете алкохол

Алкохолът затруднява имунната система. Той понижава способността ѝ да се бори с микроорганизмите и вирусите, като това може да влоши състоянието вместо да се подобрите за няколко дни. Алкохолът потиска имунната система, защото дехидратира тялото, а това удължава процесите на протичане на заболяването и забавя оздравяването. Алкохолът може да попречи и на съня, който също е важен за оздравителните процеси.

Етерични масла, които помагат при синузит и обикновена хрема

Не контролирате стреса

За да съумее имунната система да пребори инфекцията и за да може тялото ви да се справи с нея по-бързо е важно да намалите нивата на стрес. Стресът понижава имунитета и кара имунната система да работи по-усилено, а това отслабва възможностите ѝ да се бори с инфекцията.

Коментирай