Здраве и красота

Най-богатите източници на витамин К сред храните

Откъде да си набавите важния елемент

28.03.2022г. / 05 54ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Витамин К е много ценен за организма. Неговите функции са незаменими, ето защо балансираната и разнообразна диета е от такова значение – за да можем да си набавим всички микроелементи, сред които и така важният витамин К.

Витамин К е много важен фактор за поддържането на здрави кости, сърце, за добър баланс в съсирването на кръвта, според Medical News Today. Стига да се храните с повече храни, богати на витамин К, не бива да се притеснявате от дефицит на този важен елемент.

Кои са храните, които са най-богати източници на витамин К?

Фасул/ зелен боб

Фасулът, както и грахът са много богати на витамин К. Те са сред най-добрите източници на този важен витамин. В една чаша варен боб се съдържа повече от половината от дневните нужди на организма от витамин К.

Промени в тялото, подсказващи дефицит на витамин В12

Киви

Кивито е известно с наличието си на витамин С, заради което си печели славата на по-богат източник на витамин С дори от портокалите. Но има и още една изненада. Кивито е изключително богати на витамините К, А и Е, според everydayhealth.com, което дава още една причина да го хапвате по-често. Добавяйте го към закуската си или сутрешното си смути.

Зряло сирене и масло

Според Medical News Today, добре узрелите сирена, сирената с мухъл и животинското масло са едни от най-добрите източници на витамин К2, който е и по-лесно усвояемата форма на този витамин.

Плодови сокове

Ако обичате да пийвате плодови сокове през деня или на закуска, значи ще се насладите на една здравословна порция витамин К, добавена към общия ви хранителен прием. Много плодове съдържат известни количества от този витамин. Ако обичате разнообразието на плодовите сокове, със сигурност си набавяте допълнителни количества от него.

Топ 5 витамина и минерала за силна имунна система

Кръстоцветни зеленчуци

Към семейството на кръстоцветните спадат зеле, къдраво зеле, спанак, броколи, карфиол. Те са изключително богати на витамин К, като повечето зелени плодове и зеленчуци. Хапвайте ги в големи количества без угризения, защото са бедни на калории и богати на фибри. Имайте предвид само, че могат да предизвикат газове и подуване, ако сте прекалили твърде много с тях.

Авокадо

Авокадото е полезно, защото съдържа множество фибри, полезни омега-3 мазнини, но е и богат източник на витамин К. Това е още една причина да го хапвате по-често.

6 ползи за здравето от витамин Е

Нетлъсти меса

Месата с малко съдържание на мазнини, като птичето, морските дарове, рибата, пуешкото, телешкото са богати източници на витамин К2. Яйцата също съдържат важния витамин. Тези източници на протеини се считат и за едни от най-здравословните, затова включвайте ги редовно в храненето си.

Коментирай