Здраве и красота

Здравословни ползи от водата, обогатена с плодове

Причини да пиете вода с напоени в нея плодове

31.03.2022г. / 15 31ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Пиенето на повече здравословни течности е много важно за доброто здраве и цялостния баланс във функциите на организма. Дехидратацията, дори и в лека форма, може да предизвика здравословни проблеми и смущения в протичането на жизненоважни функции в организма.

Водата е най-природното и натурално средство да хидратирате тялото си. А какво ще кажете, ако я напоите с прекрасните витамини, минерали и антиоксиданти, съдържащи се в плодовете? Каква по-добра комбинация от това да хидратирате тялото с помощта на тези две природни блага – вода и плодове.

8 килограма по-малко за седмица – как?

Една актуална здравна тенденция е пиенето на обогатена с плодове вода. Тази напитка е различна от плодовите сокове, смутитата и шейковете, защото не съдържа смлени плодове или изстискан от тях сок. Обогатяването на водата с плодове се получава при накисването им в нея. Според WebMD тази методика датира още от Ренесанса. През този период плодовете не са били чак толкова често срещани и определено не в това разнообразие от сортове и видове, с които разполагаме днес. Плодовете и техните цветове често били използвани за овкусяване на водата, придавайки ѝ не само приятни аромати, но и насищащи я с прекрасни вещества.

Защо е полезно да пиете вода с накиснати в нея плодове?

Потиска желанието за сладко

Пиенето на вода обогатена с вещества от предварително накиснати плодове в нея може да помогне да потиснете глада и желанието за сладко. Освен това намалява дехидратацията, като внася още един чудесен начин да пиете повече здравословни течности. Ако не обичате да пиете безвкусна и обикновена вода, пийте я с плодов вкус и аромат. Водата с плодове е наситена с антиоксиданти, които защитават клетките от възпаления и увреждания. Плодовете съдържат естествени захари, които потискат глада за сладко.

Как да използвате остатъци от плодове и зеленчуци, вместо да ги изхвърляте

Водата с плодове има свойството да подобрява храносмилането. Плодовете са богати на фибри и минерали. Те действат пребиотично на полезните бактерии в червата, като ги подхранват и подобряват функциите им. Това се отразява благотворно и на имунната система.

Водата с плодове може да подпомогне и отслабването, като подобри метаболизма и улесни усвояването на хранителните вещества. Храненето без добавени захари спомага за отслабване и за добър контрол над редица здравни показатели.

Как да си приготвите вода, обогатена с плодове?

Водата напоена с плодове може да се приготви много лесно вкъщи. Въпреки че такива варианти се предлагат в търговската мрежа, най-здравословният начин да пиете вода с плодове, е да си я приготвите сами вкъщи. Така ще сте сигурни, че не съдържа добавени захари и други вещества, които внасят излишни калории към храненето ви.

Какво се случва в тялото, ако пиете топла вода всеки ден?

Някои от най-популярните и вкусни рецепти за вода с плодове включват лимони, портокали, ягоди, малини, босилек, градински чай, мента, магданоз. Така ще дадете още повече витаминен тласък към напитката си. В тези плодове и билки се съдържа огромно количество витамин С, но и не само. Можете да добавите и краставица към водата си. Тя има допълнителни хидратиращи свойства и внася освежаващ характер на водата.

Достатъчно е да накиснете плодовете във вода за няколко часа и да приберете съда в хладилника. След това можете да пиете прецедената вода или да оставите плодовете и билките в нея за десерт накрая.

Коментирай