Здраве и красота

Какво се случва, ако прекалите с консумацията на целина?

Възможно ли е да изядете прекалено много целина?

06.04.2022г. / 06 38ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Целината е един здравословен зеленчук, който е предпочитан в много диети за отслабване, тъй като е изключително беден на калории и богат на вода. Но както с всеки полезен зеленчук, така и с целината може да се прекали, колкото и странно да звучи. Когато търсите да включите повече суперхрани в менюто си, съществува риск от това да залитнете в посока, в която да прекалите с иначе здравословните храни и това да доведе до някои проблеми.

Кое е по-важно за отслабване – броенето на калории или видът им?

Именно благодарение на високото съдържание на вода и ниското съдържание на калории, не само целината, но и сокът от нея са предпочитани от много хора, борещи се с излишното тегло и стремящи се към здравословен начин на живот.

Но възможно ли е да консумирате твърде много целина, след като е толкова бедна на калории? Как тя може да ви навреди изобщо?

Краткият отговор е – да, възможно е човек да прекали с консумацията на целина. Както с всеки друг здравословен зеленчук или плод, така и с нея може да се увлечете прекалено. Според Livescinece.com, целината е богата на хранителни вещества, сред които витамин К, фолиева киселина, калий, множество фибри. Тя е и източник на малки количества витамин С, А и В. В един стрък целина средно се съдържат по около 10 калории, което е изключително малко, според healthline.com, и е едно от нещата, които обясняват популярността на целината.

След като един зеленчук предлага толкова малко калории, съществува риск да прекалите с обема порции целина на ден. За да се заситите, може да похапнете повече целина, отколкото храносмилателният ви тракт би възприел като радост. Прекалено многото фибри могат да доведат до храносмилателни смущения, раздразнение на червата и стомаха, газове, подуване, дискомфорт, дори диария в някои случаи.

Как изглеждат 100 калории в ядките

Целината е много подходяща за неутрализиране на киселинните храни. Тя намалява възпалението в клетките и тъканите, може да подпомогне храносмилането, когато се консумира в умерени количества.

Но тъй като целината е съставена преди всичко от вода, която заема около 95% от състава ѝ, тя не е особено богат източник на витамини и минерали. Въпреки че те присъстват в състава ѝ, не са в толкова значителни количества, според livescience.com. Ако се съсредоточите върху консумацията на целина всеки ден, трябва да знаете, че това може да повлияе на калорийния ви прием. Съществува риск да не получите необходимия брой калории, а това не е похвално, напротив – може да е опасно.

Хроничният недостиг на калории може да застраши жизнените функции, да забави метаболизма, да предизвика хормонален дисбаланс, да навреди на мозъчната функция, да намали драстично енергията, да доведе до стомашно-чревни проблеми.

10 храни под 10 калории, които да ядете за отслабване

Според доклади, цитирани от eatingwell.com, прекомерните количества целина и сок от целина могат да имат негативен ефект върху приема на някои лекарства. Това важи най-вече за разреждащите кръвта медикаменти, тъй като целината съдържа витамин К, който също влияе на коагулацията на кръвта.

Старайте се да се храните разнообразно. Избягвайте да наблягате на едни и същи храни в големи количества, само защото ги смятате за здравословни или защото са подходящи за отслабване.

Коментирай