Здраве и красота

Как изглеждат 100 калории в ядките

Ядките са богати на важни мазнини

08.07.2020г. / 17 04ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Ядките са предпочитана закуска между хапванията. Знаем, че имат редица ползи за здравето, но не бива да забравяме, че за да извлечем максимална полза от тях, е важно те да не са овкусени със сол, захар, подправки. Както с други полезни храни, така и с ядките е важно да внимаваме в какви количества ги хапваме, особено ако искаме да отслабнем.

Как изглеждат 100 калории в най-често консумираните ядки?

8 половинки орех = 105 калории

Орехите са едни от най-често консумираните и предпочитани ядки. Осигуряват ни омега-3 мастни киселини, витамин Е, важни антиоксиданти. Спомагат не само за функцията на мозъка, но са важни за здравето на сърцето, балансират нивата на инсулина, намаляват риска от рак, дават ни енергия.

15 неща, които се случват, когато спрете захарта

14 бадема = 98 ккал

Други любими ядки, които често включваме в диетите си са бадемите. Те изобилстват от важни хранителни елементи, сред които витамин Е, магнезий, желязо, цинк, калий, фосфор. Редовната консумация на бадеми спомага за контрола на кръвната захар, намалява риска от сърдечни заболявания, стимулира чревната флора.

Сурови десерти, които са полезни

10 броя кашу = 94 калории

Кашуто има безброй много ползи за здравето ни. Съдържа важни мононенаситени мазнини, които спомагат за регенерацията на мозъчните клетки. Те са едни от най-добрите ядки за контрол на холестерола. Ако страдате от анемия, добавете към менюто си кашу. Хапвайте го и за здрави кости и отслабване.

Какво се случва с тялото, ако ядете 1 чаша нахут всеки ден?

25 броя шамфъстък = 100 калории

Обикновено го добавяме към десерти, но тази ядка е чудесна за хапване по всяко време, защото ни осигурява витамини А, К, С, Е, В6, тиамин, рибофлавин, ниацин, фолати, пантотенова киселина, холин и бетаин. Шамфъстъкът е добър афродизиак, грижи се за здравето на сърцето и очите, намалява риска от диабет и е важен за абсорбацията на желязо.

6 броя макадамия = 102 калории

Друга чудесна ядка, която може да направите част от ежедневното си меню е макадамията. Редовната ѝ консумация ще направи кожата ви по-красива. Също така ще ви осигури фолиева киселина, желязо, протеини, витамин А. Ядките макадамия благоприятстват здравето на бъбреците, сърцето, костите, препоръчват се при артрит.

90 броя кедрови ядки = 102 калории

С тях приготвяме чудесно песто или обичаме да поръсваме салатата си. Кедровите ядки съдържат добри количества витамин Е, манган, мед, магнезий. Тъй като живеем изключително динамично, това е една от най-добрите храни, които намаляват оксидативния стрес в тялото.

Полезни мазнини за здравето на сърцето

3 броя бразилски орех = 99 калории

Вкусен и полезен, но бъдете внимателни с неговата консумация. Бразилският орех съдържа голямо количество селен. Въпреки че селенът е антиоксидант, ежедневната консумация на бразилски орех може да доведе до токсична реакция в организма.

Какво се случва в тялото, ако ядете твърде много млечни продукти?

17 броя фъстъци = 100 калории

Хапвайте от тях за здраво сърце. Фъстъците спомагат за баланса на холестерола, намаляват риска от диабет, чудесна храна за мозъка са и се смята, че намаляват риска от депресия. Редовната им консумация спомага за синтеза на серотонин, който ни кара да се усмихваме и да бъдем в добро настроение. Подобряват и състоянието на косата.

11 броя лешници = 97 калории

Едни от най-полезните ядки за здравето и красотата на кожата и косата, спомагащи в отслабването. Лешниците подобряват състоянието на костите, мускулите, важни са за сърцето, богатият хранителен състав от минерали и витамини намалява риска от преждевременно стареене.

Снимки: Istock; pexels

Коментирай