Здраве и красота

Защо е добре да избягвате сурови кълнове по ресторанти?

Какви са потенциалните рискове от иначе полезната храна

28.04.2022г. / 05 08ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кълновете са популярни в източните кухни. В много азиатски рецепти присъстват всякакви кълнове – соеви, бобови, грахови. Те са не само невероятно вкусни и полезни, но са и чудесен източник на витамин К, С, А, рибофлавин, тиамин, фолиева киселина, цинк, калций, манган, мед, според wellandgood.com, цитиран от healthdigest.com.

10 храни, които не трябва да консумирате, ако сте бременна

Според списание health.com, кълновете се отглеждат в топла и влажна среда в повечето случаи. Този тип среда ги прави податливи на размножаване на бактерии заради условията, в които виреят. Най-често кълновете са огнище на бактериите ешерихия коли и салмонела. Рисковете за здравето от тези бактерии в кълновете могат да бъдат избегнати, ако се съхраняват правилно и се почистват щателно преди консумация.

Този процес обаче не е много сигурен, когато се храните в ресторант. Ако не сте сигурни как точно са съхранявани и почистени кълновете, когато се храните в ресторант, най-добре е да избягвате тези продукти, освен ако не сте напълно доверени на ресторанта, в който се храните. Най-добре е да приготвяте сами ястията с кълнове, за да сте напълно сигурни в безопасността им и здравословните им качества.

Най-опасните храни, с които да внимавате (галерия)

Кои са останалите храни, които е добре да избягвате в ресторантите?

Според eatthis.com, има много храни, които е добре да избягвате, когато се храните навън. Потенциално най замърсените продукти са цитрусовите плодове за коктейли или напитки. Те стоят предварително нарязани на резенчета, за да може бързо да се добавят при поръчка. Това означава, че са докосвани с ръце със съмнителна хигиена, стояли са в чиния на бара, на плота или в хладилник за дълго време, което означава потенциално разрастване на опасни бактерии в тях.

Суровите стриди са деликатес, който обаче също може да е опасен за здравето. За да консумирате сурови стриди трябва да сте напълно сигурни в тяхното качество и в прясното им състояние. Ако пресните стриди не са толкова пресни, колкото мислите, това може да повиши риска от заразни болести и хранителни отравяния. Стридите и морските дарове по ресторантите могат да носят норовирус или вибрио – два патогена (в случая вирус и бактерия) с потенциално опасен характер за здравето.

Храни, които трябва да избягвате, когато сте на почивка

Суровото брашно също е потенциално опасна храна, която да избягвате по ресторанти и места за хранене навън. То се свързва с бактерии като ешерихия коли, които могат сериозно да ви разболеят. Брашното трябва да е изпечено или термично обработено, за да е безопасно за консумация. Ако се предлага в продукти в сурово състояние, по-добре го избягвайте.

Коментирай
Свободно време