Бременност

10 храни, които не трябва да консумирате, ако сте бременна

Опасни са за здравето ви и това на бебето

06.11.2020г. / 11 22ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Преминаването през бременността е истинско предизвикателство за жените. За да бъде максимално здравословна една бременност, тя трябва да протече в условия преди всичко на здравословно хранене. Това налага изключването на някои храни, които се оказват опасни за бременната жена и бебето, което носи. 

Топ 10 суперхрани за бременни

Кои са храните, които е добре да избягвате максимално по време на бременността? 

1. Сурови и непастьоризирани храни и напитки

В суровите и непастьоризирани храни и напитки могат да се съдържат опасни бактерии и патогени, които да навредят на здравето ви и на това на плода. Сред храните, които е добре да избягвате, докато сте бременна, са сурови пресни млека и непастьоризирани сокове, храни със сурови съставки, като суши, миди, полусурови или сурови морски дарове, сурови яйца, сурови или полусурови меса. 

2. Деликатесни меса

Деликатесните меса не са полезни за никого, но могат да са дори опасни за бременните. В тях се развиват колонии от микроорганизми, които могат сериозно да ви навредят. 

Храни, облекчаващи дискомфорта по време на бременност

3. Неизмити продукти

Това се отнася най-вече за плодовете и зеленчуците. Дори да сте сигурни в произхода им и в това, че не са пръскани и обработвани с разни химикали, плодовете и зеленчуците винаги трябва да се измиват старателно. Това ще ви предпази от инфекции, възпаления, замърсявания, които могат да се окажат опасни за вашето здраве. 

4. Кълнове

Това важи за всички видове кълнове. Това е така, защото растенията се нуждаят от топлина и влага, за да покълнат и да се развият. Това обаче създава условия и за растеж на болестотворни бактерии, които съпътстват този процес. Съществува риск от заразяване с ешерихия коли, листерия, салмонела и други, които са опасни за плода. 

Храни с висока важност през първия триместър

5. Меки сирена

Неузрелите сирена също съдържат много бактерии, като листерия например. Добре е да избягвате сирената бри, горгонзола, фета, камембер, рокфор, фреско. 

Коментирай