Здраве и красота

Йога ритрийт – един от най-щастливите и запомнящи се мигове в живота на човек

Какви са ползите за здравето от това вълнуващо преживяване

20.04.2022г. / 13 55ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Не един и два пъти сме ви разказвали за ползите от йога практиките, как те въздействат на тялото и ума ни, как спомагат да балансираме емоционалното си състояние. Днес отново поглеждаме към любимата ни йога, но ще поговорим повече за преживяването йога ритрийт. Какво представлява той и как се отразява на здравето ни, ще разберем от йога инструкторите Венета Евтимова и Иглика Колева. Те провеждат ритрийт на приказния остров Бали и ще ни споделят защо подобно изживяване не бива да се пропуска.

От колко време се занимавате с йога ритрийти и какви са ползите от тях?

Венета: Вече пета година, като сме направили прекрасни морски и планински ритрийти както в България, така и на о. Бали, Малдиви, в Турция – Кападокия и Сиде, Тайланд. След пет дни ни предстои Египет с круиз по Нил, а през юни отново ще посетим о. Бали. Ритрийтите са едни от най-щастливите и запомнящи се мигове в живота на човек. Ползите са за духа, за душата и за тялото и се изразяват в здраве, усмивки, топли и задушевни връзки с другите, невероятни природни картини, отпускане и наслада за всички сетива.

Подходящ ли е йога ритрийтът за начинаещи в йогата?

Венета: Напълно, ритрийтът е едно от най-подходящите места да се запознаеш с йога и да усетиш нейните ползи. Практиките са леки, раздвижват тялото, без да го натоварват и предизвикват прилив на ендорфини и енергия за приключения.

С какво се различава йога ритрийтът от обикновен тур?

Иглика: Преди всичко се стараем темпото на програмата да е по-бавно. Идеята е участниците в ритрийта да се насладят максимално на всеки един момент без бързане и напрежение. Сутрините започват с лека йога за начало на деня. Опитваме се да забравим за часовника, да оставим нещата да се случват естествено като следваме програмата си. Посещаваме свещени храмове и места, местни артисти. Отделяме достатъчно време за релакс – за масажи, за почивка край басейна или на брега на морето, за ранни спокойни разходки в тропическата гора, когато птиците пеят, а светлината се прокрадва между дърветата, за срещи с местните хора, от които може много да научим.

Венета: Практиките не са само физически и за раздвижване на тялото, но има и медитация, релаксация, дихателни упражнения, които пречистват енергетиката ни и намагнетизират полето ни, за да привличаме щастие и усмивки.

Били сте няколко пъти в Бали. Разкажете ни повече за атмосферата там, културата, природата. Какво ви впечатлява най-много в местните хора?

Иглика: Наричат Бали Островът на боговете и действително това е така. Още със стъпването на балийска земя разбираш, че тук има нещо изключително, някаква сюрреалистична магия, която прониква в теб и те завладява. Съвременната балийска култура е смесица от хинду, китайско, арабско влияние. Заедно с местните вярвания се формира една странна, екзотична култура, до която имаме привилегията да се докоснем и опознаем. Религията им е хинду, но много различна от тази в Индия. Може да се каже, че тя събира в едно култа към предците и природните сили, вярата в единния Бог, както и във всички божества от хинду религията. За тях има толкова много божества, колкото лъчи има слънцето.

Хората тук са специални, приемат всички с отворени сърца. Те вярват, че животът тук е само миг и те трябва да трупат добра карма. Приемат всичко като сън, като в приказка, в която е пълно с богове, духове, феи. И се грижат непрестанно за тях като сутрин неизменно поднасят своите дарове – храна, цветя. Строят храмове, които са до всяка къща, но за разлика от скромните им домове, те са пищни, с изящни статуи и дърворезби. Вдигат храмови комплекси, които не могат да се сравнят с нищо познато. Неслучайно наричат Бали Островът на 1000-та храма. Всъщност те са много повече.

Навсякъде има цветя, ароматен франджипан, хибискус, малки цветчета, които те грижливо отглеждат за своите церемонии и ежедневни дарове. Бунга, така ги наричат. Островът е малък, само 80 километра от север на юг и 140км от изток на запад. Но природата е изключително разнообразна – непроходими джунгли, оризови полета, вулкани, езера, красиви плажове. Всичко това на този малък остров.

Разкажете ни как се случва ритрийта на това приказно място и каква е програмата?

Иглика: Програмата на йога ритрийта е много богата и най-общо може да я разделим в три части. В първата част сме в Убуд, в сърцето на Бали, артистично и спокойно градче, място за хора, които са дошли да опознаят духа на острова. Обличаме традиционно балийско облекло – саронг и кебая и посещаваме древен балийски храм в планината, където отдаваме почитта си към местните божества. Точно като местните. Това синхронизира енергията на групата с енергията на острова и помага за лекото протичане на ритрийта. Тук всеки ден имаме различни дейности – посещаваме храмове, водни дворци, изкачваме се на вулкан за посрещане на изгрева, разхождаме се из оризови тераси, край водопади.

Във втората част на ритрийта сме в Северно Бали, далеч от туристическия поток. Настаняваме се във великолепен комплекс на брега на Балийско море в луксозни вили. Тук времето е насочено към нас самите – да се насладим на тишината, да се поглезим с великолепен балийски масаж, да хапваме вкусна морска храна, да изпитваме наслада от живота. Любителите на шнорхелинг и гмуркане се наслаждават на богатия морски свят, други се отдават на опознаване на околността. Най-ранобудните имат възможност да посрещнат изгрева на лодка навътре в морето в компанията на игриви делфини.

В последната част от нашия ритрийт се отправяме на юг за финални дни на Острова на Боговете. Правим една равносметка на изминалите дни и леко се настройваме за отпътуване. А Бали остава в сърцата ни, в мислите ни и спомените ни завинаги.

Споделете ни някоя интересна ситуация, която сте имали на ритрийт или нещо вълнуващо, което няма да забравите.

Иглика: За мен всичко на о. Бали е вълнуващо и незабравимо. Ако има една дума, която може да го опише, това е лекота.

Венета: О, в Бали няма да забравя природата и нейната красота. Трябва да се види! Но освен това храната е божествена, а мястото има своя душевност, която не може да не усетиш. Балийската музика също дава незабравим отпечатък и носи прекрасни спомени за мен.

Вашето пожелание към читателите на Az-jenata.bg?

Иглика: Бъдете здрави, намирайте време за себе си и се наслаждавайте на живота!

Венета: Не отлагайте живота си! Напоследък много хора ми казват, че много обичат и искат, но не пътуват заради ковид, заради икономическата криза, заради войната. Но тези събития само ни доказват колко внезапно променлив може да бъде животът и как за миг може всичко познато, всичко на което разчитаме да се преобърне. Затова не отлагайте живота си и го живейте сега!

Повече информация за програмата на йога ритрийта, който Венета и Иглика организират, можете да прочетете тук.

Снимки: личен архив Иглика Колева, Венета Евтимова.

Коментирай